Toon zoekbalkToon menu

Regeldruk

Kwart tijd langdurige zorg gaat op aan administratie 05/07/2017

Adviesbureau Berenschot deed onlangs onderzoek onder ruim 4200 zorgprofessionals. Medewerkers in de gehandicaptenzorg, VVT-sector en geestelijke gezondheidszorg besteden een kwart van hun tijd aan administratieve taken en negen op de 10 zorgverleners ervaart het als belastend.

Administratietijd-langdurige-zorg-hoog-berenschot

Administratietijd

Het bijhouden van het Elektronisch Cliëntendossier (ECD) en de overleg- en overdrachtsmomenten (dus ook het uitwerken en maken van de notulen) kosten veel tijd. De medewerkers noemen 14 procent acceptabel, terwijl er nu 25 procent van de tijd aan administratie opgaat. Dit gaat ten koste van de directe zorg voor bewoners en cliënten.

Overheid is grootste veroorzaker

In 2015 zijn er decentralisaties doorgevoerd en daarmee is de lastendruk gestegen, aldus zorgaanbieders. Onderzoeker Marvin Hanekamp (onderzoeker bij Berenschot) stelt dat alle initiatieven om de regeldruk te verminderen niet aantoonbaar helpen.

"Veel zorgorganisaties stellen zelfs dat de administratieve belasting is gestegen door een toename van het aantal financiers en gebrek aan eenduidigheid over eisen die onder meer door zorgkantoren, gemeenten en toezichthouders worden gesteld aan registratie en verantwoording," aldus Marvin Hanekamp

 Hanekamp geeft aan dat zorginstellingen ook verantwoordelijk zijn voor de toename van de administratietijd. Zorgorganisaties blijken zichzelf en hun professionals allerlei aanvullende regels op te leggen.

Oplossing ICT

Slimme ICT-oplossingen moeten oplossing bieden voor het registreren en verantwoorden van geleverde zorg. Het is aan de zorgmedewerker zelf om er 1 alinea van te maken in plaats van een uitgebreid verhaal.

"Schrap onnodige administratie, richt administratieve processen slimmer in en ondersteun deze met gebruiksvriendelijke software."

Bron: SKIPR

Registratielasten terugdringen?


Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.