Toon zoekbalkToon menu

Multimediaal spel voor jongeren met LVB 19/07/2017

Het blended Bordspel Digimant is verkozen tot de beste innovatie tijdens Mediawijzer.net Challenge 2017. Verschillende team werden uitgedaagd om na te denken over nieuwe manieren om het gesprek tussen ouders, professionals en kinderen over media op gang te brengen.

multimediaal-blended-bordspel-LVB-mediawijs

Een samenwerkingsverband van zorginstellingen Reik, ASVZ en e-Health platform Jouw Omgeving is een van de twee winnaars van de Mediawijzer.net Challenge 2017. Zij bedachten Digimant, een blended bordspel met bijbehorende app, voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Bordspel met mobiele app

Met het spel kunnen cliënten en begeleiders spelenderwijs de dialoog aan gaan over mediagebruik. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten om mediawijzer te worden. Het spel wordt de komende tijd doorontwikkeld en kan later ingezet worden in zorginstellingen en het speciaal onderwijs.

Gebrek aan innovatieve tools voor jongeren met LVB

Volgens de jurry zijn er op dit moment nog maar weinig tot geen innovatieve tools voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Tijdens de finale op 26 juni werd een prototype en business case van Digimant voor de Stuurgroep van Mediawijzer.net gepresenteerd.

"De jury was onder de indruk van de professionele pitch en de grote bevlogenheid van de projectgroep en prijst dat ze de MediaDiamant (www.mediawijzer.net/mediadiamant) een centrale plek hebben gegeven in het productidee," aldus Jan Müller van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en voorzitter van de jury van de Mediawijzer.nl Challenge.

Mediawijsheid

Mediawijsheid is een belangrijk en actueel onderwerp. Jongeren en kinderen moeten leren hoe zij digitale media, waaronder sociale media, op een veilige en goede manier kunnen gebruiken. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, een kwetsbare groep, is dit extra relevant.

Aan de teams werd gevraagd de MediaDiamant op een nieuwe manier effectief en duurzaam in te zetten. De MediaDiamant is een model dat ingezet wordt om het gesprek tussen ouders, professionals en kinderen over media op gang te brengen. Mediawijzer zet dit model in ter ondersteuning en is altijd op zoek naar nieuwe manieren waarop de MediaDiamant ouders en professionals kan ondersteunen.

Lees ook:

 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.