Toon zoekbalkToon menu

VGN trekt aan de bel voor meerzorg EMB'ers 12/07/2017

De VGN heeft staatssecretaris Van Rijn een brief gestuurd om de komende anderhalf jaar 20 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de meerzorg van mensen met een ernstig meervoudige beperking.

VGN-wil-geld-voor-meerzorg-EMB'ers

Lees hier de volledige brief.

Update: Woensdag 19 juli heeft Tweede Kamerlid Anne Kuik kamervragen gesteld over de meerzorg aan de staatssecretaris.

Zorgzwaartepakket

Mensen met een meervoudig complexe handicap kunnen aanspraak maken op een Zorgzwaartepakket (ZZP 8), aangevuld met meerzorg. Het gaat hierbij om hoge bedragen, maar toch blijkt het tarief onvoldoende om de noodzakelijke zorg te financieren. Gevolg hiervan zijn extra spanningen voor het hele gezin en dit komt de thuissituatie niet ten goede.

Korte termijn oplossing VGN

De VGN en medewerkers van zorgaanbieders ontvangen steeds meer signalen van mensen, waarbij de situatie onhoudbaar wordt. Op korte termijn ligt de oplossing in een aanpassing van de meerzorgregeling. Meerzorg is een toeslag die beschikbaar is als het basistarief niet voldoende is om de zorg te vergoeden.

Aantal EMB'ers groeit snel

In anderhalf jaar tijd is de groep uitgebreid van 6000 naar 8000 cliënten. Slechts drie procent maakt gebruik van meerzorg. Dat terwijl deze cliënten het goed kunnen gebruiken en aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Als hierdoor het aantal aanvragen van meerzorg stijgt is het huidige budget meerzorg onvoldoende.

Lange termijn oplossing VGN

Op de lange termijn is er extra budget nodig voor een tariefsverbetering van ZZP 8, zodat de basiszorg voor deze cliënten wordt gedekt. Ook is het belangrijk dat de meerzorg eenvoudig toegankelijk is. Zowel in de thuissituatie als wanneer zij wonen bij een van de VGN-leden.

Bron: VGN

Lees ook:

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.