Toon zoekbalkToon menu

Bijeenkomst Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 26/06/2017

Op 8 juni gingen 50 professionals in gesprek over palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daaruit zijn concrete oplossingen en uitdagingen geformuleerd op het gebied van cultuur, kennis, vaardigheden en organisatie.

palliatieve-zorg-verstandelijk-gehandicapten

Agora, IKNL en VGN organiseerden op 8 juni deze expertmeeting om verbeterpunten in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in kaart te brengen.

Groter bewustzijn

Er ontstaat een groter besef dat cliënten die ouder worden ooit komen te overlijden. Hierdoor is het thema palliatieve zorg steeds vaker onderwerp van gesprek. Hoe kan deze vorm van zorg beter verankeren? Waar willen we staan en waar willen we naartoe?

Verbeterpunten

Er is al voldoende aandacht voor multidisciplinaire samenwerking. Zodra de mens meer centraal komt te staan zal er pas een concrete verandering optreden. Drie veranderingen zijn daarbij belangrijk:

  1. Bewustwording van de manier van denken. Stel jezelf de vraag: Wil ik dit voor mijn eigen vader, moeder of kind?
  2. Bewustwording van de manier van kijken. Stel jezelf de vraag: Kijk ik naar de hele mens in zijn context of naar zijn aandoening? Deel daarbij de mens niet in delen (medisch, gedragsmatig of sociaal). 
  3. Bewustwording van handelen. Stel jezelf de vraag: Wat kan ik toevoegen om meer geluk aan het leven van de cliënt toe te voegen?

Stand van zaken

In het najaar volgt een publicatie met daarin uitgewerkte ideeën geschikt voor op verschillende niveaus. Wel staat vast dat Agora palliatieve zorg onderdeel wil maken van normale zorg.

Bron: VGN

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.