Toon zoekbalkToon menu

Free-learning Vrijheidsbeperkende maatregelen 27/06/2017

De Free-Learning Vrijheidsbeperkende maatregelen geeft zorgmedewerkers een goed beeld van het begrip vrijheidsbeperking. Het maakt hen bewust van alternatieve maatregelen om de vrijheid van cliënten te beperken.

Het achterliggende idee van deze module is dat je het beste leert door eerst zelf na te denken, dus door vragen te beantwoorden. Bureau LOCOmotion en Vilans hebben de Free-Learning ontwikkeld, gefinancierd door ZonMw. ‘De module is een groot succes, hij is sinds de lancering al 140.000 keer gedaan’ zegt Nico Knibbe van LOCOmotion.

Prikkelende vragen

De Free-Learning bestaat uit vijftien prikkelende vragen. De vragen en antwoorden zijn aantrekkelijk vormgegeven met afbeeldingen en informatieve filmpjes. Bij iedere vraag wordt – na het invullen – meteen het juiste antwoord toegelicht. Wie 80 procent van de antwoorden goed heeft, kan aan het eind een certificaat printen. Als je wilt kun je ook een V&VN accreditatiepunt halen (€ 4,- administratiekosten), het certificaat is altijd gratis.

Voordelen

  • Als je de score niet hebt gehaald, kun je de Free-Learning module nogmaals doen
  • Het doorlopen van de Free-Learning kost circa een half uur
  • Je hoeft de test niet voor te bereiden

Ruimer dan de Zweedse band

‘Vrijheidsbeperking’ wordt in de Free-Learning ruimer opgevat dan alleen het gebruik van de Zweedse band. Het maakt de zorgverlener er ook van bewust dat alternatieve maatregelen altijd moeten passen bij de cliënt. Er is niet eenvoudig één oplossing te geven.

Aan de slag met de tool

Wil jij aan de hand van vragen, afbeeldingen en films leren over hoe je jouw cliënten vrijheid kunt geven? Start dan de Free-Learning Module ‘Vrijheidsbeperkende maatregelen’.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.