Toon zoekbalkToon menu

Geef mensen met beperking een inkomen 22/06/2017

De VGN benadrukt dat een Participatiewet belangrijk is om mensen met een beperking de arbeidsmarkt op te helpen en motiveren. Momenteel buigt de Tweede Kamer zich over deze wet. VGN-directeur Frank Bluiminck pleit in een blog op Skipr voor een participatie-inkomen. 

participatiewet inkomen

Landelijke regeling

Er zijn een paar initiatieven die scholing op maat aanbieden, zoals de Academie voor Zelfstandigheid. Een structurele financiering is echter nog niet overal vanzelfsprekend. Daarom pleit de VGN voor een landelijke regeling die jongeren helpt om zich te ontwikkelen. Zodra betaald werk te hoog gegrepen is, kan meedoen (participeren) de volgende optie zijn om meer betrokkenheid te vinden in de samenleving.

 

‘Met een beetje creativiteit kunnen we mensen met een beperking veel meer inschakelen. Hun inspanningen zouden dan moeten worden beloond met een participatie-inkomen. Dat werkt veel motiverender dan een jarenlange bijstandsuitkering, waarop zij weer worden gekort als ze een vrijwilligersvergoeding ontvangen.’ Frank Bluiminck, directeur VGN

Meer op maat

In zijn blog wijst Bluiminck op de groep mensen met een licht verstandelijke beperking, die vaak wel betaald werk kunnen verrichten, maar van wie een deel buiten de boot valt. Hij pleit voor meer scholing op maat, gericht op voor vakinhoudelijke taken die zij wel onder knie kunnen krijgen en voor het werken met praktijkverklaringen.

Bron: VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.