Toon zoekbalkToon menu

Inspiratiesessie 'Bewust gebruik psychofarmaca' wordt wegens succes herhaald 06/06/2017

De inspiratiesessie Bewust gebruik psychofarmaca, georganiseerd door Vilans, Sherpa en Amerpoort was afgelopen 15 mei een groot succes. Vandaar dat de inspiratiesessie in oktober 2017 wordt herhaald.

Psychofarmaca gehandicaptenzorg

Aanleiding

In de gehandicapten- en ouderenzorg worden psychofarmaca nog te vaak en gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag. Maar de gezondheidsrisico’s zijn bij onjuist gebruik van psychofarmaca niet gering. De ervaring leert ons dat bewust gebruik veel kan opleveren voor cliënten. Zo blijft bewustwording en kennis over psychofarmaca een belangrijk startpunt van een afbouwtraject. Minstens zo belangrijk is de multidisciplinaire samenwerking met alle betrokkenen.

Uitkomsten van inspiratiesessie mei 2017

  • We moeten met elkaar aan de slag voor kwaliteit van leven
  • Bewust gebruik van Psychofarmaca is geen project, maar een proces
  • Wie is zich eigenlijk bewust van de werking van psychofarmaca?
  • Alleen samenwerking maakt afbouw mogelijk

Inspiratiesessie oktober 2017

De eerstvolgende inspiratiesessie vindt plaats in oktober 2017 bij zorgorganisatie Philadelphia. Deelname is gratis. De exacte datum en mogelijkheid om aan te melden volgen nog. Wel is bekend dat de volgende vragen centraal staan: Hoe kun je werken aan bewuster gebruik van psychofarmaca? Wat komt daarbij kijken? Wat is de rol van verwanten en hoe kun je de samenwerking tussen alle betrokkenen verbeteren? De inspiratiesessie ‘Bewust gebruik psychofarmaca’ laat je anders kijken naar en anders omgaan met onbegrepen gedrag.

Op de hoogte blijven? Mail naar Jeroen Schumacher: j.schumacher@vilans.nl onder vermelding van 'Inspiratiesessie oktober'. We laten je het dan weten als de nieuwe datum bekend is.

Voor wie?

Verwanten, verpleegkundigen, coördinerend begeleiders, (avg)artsen, apothekers, beleidsmakers, gedragskundigen binnen organisaties in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

Landelijk programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’

De inspiratiesessies worden gehouden in het kader van het landelijk programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’. Binnen het programma ondersteunt Vilans 30 organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het afbouwen van psychofarmacagebruik.

Lees meer over psychofarmaca

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.