Toon zoekbalkToon menu

LifeWise: nieuw methodisch kader 06/06/2017

Zorgorganisaties Middin (werkgebied Amsterdam) en Cordaan (werkgebied Rotterdam/Den Haag) hebben onderzoek gedaan in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problemen in de grote stad. Het eindresultaat is LifeWise, een methodisch kader met zestien handvatten waarin een werkwijze is vastgelegd. Op 30 mei is de werkwijze gepresenteerd.

middin-cordaan-lifewise-nieuw-methodisch-kader-nieuws

Stabiliseren en begeleiden naar zelfstandigheid

In de methode ligt de focus op het stabiliseren en begeleiden van de cliënt om zo zelfstandig mogelijk te leven. De basis van zelfstandigheid bestaat uit werk, maatschappelijke participatie en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en elkaar.

Vier pijlers

Het methodisch kader bestaat uit vier pijlers, namelijk:

  • Verbinden (begeleiders tonen betrokkenheid naar cliënt)
  • Stabiliseren (rust aanbrengen in het leven van LVB’er)
  • Ontwikkelen (cliënt algemene sociale omgangsregels meegeven)
  • Inbedden (vertalen van de complexe wereld naar begrijpelijke adviezen voor de cliënt)

Reden van het onderzoek

Veel instanties die mensen met een LVB en complexe problemen begeleiden in het justitiële traject geven aan weinig kennis te hebben over de doelgroep. Aangezien dit het proces niet versoepelt en ze meer kennis willen krijgen over de doelgroep zijn Cordaan en Middin met subsidie van het Zorgondersteuningsfonds een project gestart om een toetsbare en overdraagbare werkwijze te ontwikkelen. Het VU Medisch Centrum deed tevens onderzoek naar de werkwijze in de vorm van literatuurstudie en interviews met 27 begeleiders en cliënten.  

Snellere wereld

Mensen met een lvb en complexe problemen hebben het moeilijk in de maatschappij. Ruim 30 procent van de lvb’ers komt in aanraking met justitie. Ook aan maatschappelijke overlast ligt vaak afwijkend gedrag ten grondslag. Denk aan criminaliteit, verslaving, schulden en agressie. Daarnaast zorgt de toenemende digitalisering in de wereld voor een grotere vraag om hogere opgeleide mensen en het sneller nemen van beslissingen. Dit komt de lvb’er niet ten goede.

Status werkwijze

De uitrol van de presentatie gaat in juni de tweede fase in. Daarin krijgen medewerkers van Cordaan en Middin scholing in de methode. Het onderzoek wordt verder vervolgd. In de derde fase staan de resultaten op het programma. Naar verwachting wordt dit in februari 2018 bekend gemaakt.
Meer informatie

Meer informatie

Kijk voor een uitgebreide brochure en meer informatie op www.lifewiselvb.nl. Bron: Klik.org

Lees ook over LVB

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.