Toon zoekbalkToon menu

Meer eigen regie dankzij lespakket PSW 28/06/2017

Onlangs implementeerde PSW een nieuwe ondersteuningsplansystematiek voor cliënten met een verstandelijke beperking. Alle zorgmedewerkers kregen een uitgebreide scholing en daarin stond het thema 'eigen regie' centraal.

Eigen-regie-lespakket-PSW

PSW

PSW ondersteunt kinderen en volwassenen die begeleiding nodig hebben bij wonen, werken, dagbesteding, onderwijs en vrije tijd.

Een terugblik op de training 

Alle medewerkers van PSW kregen een teamscholing genaamd 'eigen regie.' Hoewel eigen regie voor medewerkers een alledaags onderwerp is, blijkt de toepassing hiervan in de dagelijkse praktijk niet makkelijk. De training moet medewerkers helpen om in kleine stappen meer te weten te komen over de dromen en wensen van de cliënten. Daarmee kan de kwaliteit van het leven van de cliënt verbeteren. De training is onder te verdelen in:

  • betekenis eigen regie
  • bewustwording van eigen gedrag
  • samenwerking binnen een team

Zowel actieve als creatieve werkvormen werden hiervoor gebruikt. Denk aan: stellingen, groepsdiscussies, speeddaten, iets zeggen zonder te praten, puzzelen, bouwen met blokken, visualiseren, knutselen.

Eenvoudige vragen

Wat wil jouw cliënt? Stel je deze vraag bij zowel grote als kleine dingen? Medewerkers geven aan dat relatief eenvoudige vragen aanzet geven tot discussie. Mag een cliënt voor de televisie eten? Met het licht aan slapen? Zelf iets uit de koelkast pakken? En wie bepaald wie de kerstboom opzet of wat er op de boterham zit?

Positieve resultaten

Medewerkers zijn zich door de training meer bewust van hun rol. Ze stellen meer vragen, zoeken naar passende oplossingen en gebruiken de aangereikte hulpmiddelen zoals de coachingskaarten en het tekenen van een gesprek. Cliënten ervaren meer eigen ruimte en komen zelf vaker in actie.

Interesse?

Wil je ook aan de slag met deze training? Wegens vele aanvragen is er een lespakket van gemaakt. Neem contact op met Dymphy Engels via de e-mail.

Bron: PSW

Lees meer:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.