Toon zoekbalkToon menu

Poll: Wat vind jij de beste term voor ‘probleemgedrag’? 20/06/2017

Momenteel gebruiken we, net als het CCE, de term ‘probleemgedrag’ op ons Kennisplein. Vanuit het veld en via feedback van verwanten merken we dat de meningen over het gebruik van deze term verschillen.

Probleemgedrag begeleider en cliënt

Reden voor ons om te peilen wat beter past: probleemgedrag, onbegrepen gedrag of onverstaanbaar gedrag. Geef je mening en reageer op onze poll!

Wat vind jij?

Wat vind jij als zorgprofessional een passende term voor 'lastig' gedrag bij mensen met een beperking?

Deze poll is inmiddels verlopen

Reacties op Facebook

Volgens een aantal volgers van onze Facebookpagina die reageerden op het bericht over de nieuwe richtlijn klinkt het woord ‘probleemgedrag’ te negatief:

 

“Eerst maar eens die term probleemgedrag veranderen in niet verstaanbaar gedrag of onbegrepen gedrag. Klinkt al heel anders.”

 

“Waarom gebruiken we nog steeds de term probleemgedrag. Ik zie het vooral als onbegrepen gedrag.”

 

“Precies geen probleemgedrag.. want niemand is een klier voor zijn plezier.”

Nieuwe term gedrag

Voorheen werd de term probleemgedrag binnen de gezondheidszorg gebruikt om bepaald gedrag van mensen met dementie aan te duiden. Daar ontstond weerstand, omdat de term het individu niet meer centraal stelt, maar de aandoening. Vandaar dat de term ‘onbegrepen gedrag’ in het leven werd geroepen. 

Nieuwe richtlijn

Omdat cliënten, hun naasten en patiëntenorganisaties ondersteuning bij onverstaanbaar gedrag goed kunnen gebruiken werkt de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) aan een nieuwe richtlijn.  Lees er alles over in het nieuwsbericht.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.