Toon zoekbalkToon menu

Richtlijn in de maak voor probleemgedrag mensen met verstandelijke beperking 09/06/2017

De Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) is gestart met de ontwikkeling van Multidisciplinaire richtlijnen probleemgedrag en gedragstoornissen bij volwassenen met verstandelijke beperkingen.

nieuws-richtlijn-in-de-maak-probleemgedrag-verstandelijk-beperkten

Doel

Probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking leidt tot een verlaagde kwaliteit van leven en (onnodig) hoge zorgconsumptie. Juist deze groep, hun naasten en patiëntenorganisaties kunnen ondersteuning goed gebruiken. De richtlijn moet verbetering aanbrengen in:

  • Kwaliteit van multidisciplinaire diagnostiek
  • Behandeling en begeleiding probleemgedrag
  • Juist gebruik van psychofarmaca

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit experts in diverse beroepsverenigingen, koepelorganisaties en cliënten- en familieorganisaties, waaronder Vilans, VGN en het CCE. De projectgroep aan het Erasmus MC voert het uit en de financiering neemt het Ministerie van VWS voor haar rekening.

Proces van richtlijnontwikkeling

Binnen een periode van 21 maanden ontwikkelt de werkgroep de richtlijn. De EBRO-methodiek (combinatie van bestaande literatuur en praktijkkennis) speelt hierin een belangrijke rol. Gezamenlijk met de verenigingen die zij representeren zullen zij tot een duidelijk overzicht komen. Een adviesronde, praktijktoets en formele commentaarfase kenmerken dit proces.

Meer weten?

Projectleider dr. Marieke Kroezen is per e-mail bereikbaar voor vragen of suggesties. Bron: VGN

Lees hier over probleemgedrag

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.