Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

101 Vragen over de Wet zorg en dwang 15/11/2017

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie klaar is (en jijzelf klaar bent) voor de Wet zorg en dwang? Vilans organiseert op 2 februari een werkconferentie ‘101 vragen over de Wet zorg en dwang’ om informatie rondom deze wet met elkaar te delen en vragen te verzamelen.

De vragen en ideeën worden verzameld en meegenomen in het programma en deze geeft uiteindelijk vorm aan een implementatieplan. Het implementatieplan moet alle organisaties helpen met een soepele overstap en invoering van de wet.

Van Bopz naar Wzd: wat gaat er veranderen? 

In januari 2018 wordt het wetsvoorstel zorg en dwang in de Eerste Kamer besproken. Onduidelijk is wanneer de wet in werking zal treden. De Wzd heeft als doel om de cliënt centraal te stellen en in te spelen op de situatie van de cliënt. Dit betekent dat:

  • onvrijwillige zorg zet je in op een plek waar de cliënt op dat moment aanwezig is (dagbehandeling of tijdens de dagbesteding);
  • er aandacht is voor het recht op vrijheid van de cliënt;
  • je zorg verleent waar de cliënt mee instemt;
  • je zet een vrijheidsbeperkende maatregel in als het echt niet anders kan.

zorg-dwang-wet-wetsvoorstel-vragenlijst-werkconferentie

Werkconferentie

Welke vragen leven er rond de zorg voor vrijheid en komst van de Wzd? Op 2 februari 2018 gaan cliëntvertegenwoordigers, zorgmedewerkers en behandelaars in DEFABRIQUE in Utrecht hiermee actief aan de slag. Er zijn diverse sprekers, workshops en er is een team aanwezig met veel verstand van wetten.

Lees meer over de Wet zorg en dwang:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.