Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Wat kun jij doen tegen eenzaamheid? 27/09/2022

Hoe herken je eenzaamheid bij cliënten? En, misschien nog wel moeilijker, hoe maak je het bespreekbaar? In de Week tegen Eenzaamheid er ook landelijk veel aandacht voor dit thema. We geven je een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

In de Week tegen Eenzaamheid die op 29 september begint wordt landelijk extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Want eenzaamheid is niet altijd even makkelijk te herkennen. En zie je toch de signalen, dan is het vaak lastig om daar iets mee te doen. Want hoe kaart je dit thema aan bij mensen die daar uit zichzelf niet snel over beginnen? We helpen je graag op weg hoe je dit gevoelige onderwerp tóch bespreekbaar kunt maken en eenzame cliënten tegemoet kunt komen. Deze tips zijn gebaseerd op ervaringen in de ouderenzorg, maar zijn ook toepasbaar voor de gehandicaptensector.

Tips rondom eenzaamheid

1. Vraag altijd ‘met een omweg’ naar eenzaamheid en stel open vragen
2. Besteed extra aandacht aan belangrijke levensmomenten
3. Luister met aandacht
4. Denk niet direct in oplossingen
5. Zorg voor vertrouwen
 

 
1. Vraag ‘met een omweg’, dus niet direct, naar eenzaamheid en stel open vragen, zoals:
  • Wie heb je vandaag gezien?
  • Wat heb je nodig?
  • Met wie heb je fijn contact?
  • Wanneer heb je voor het laatst een knuffel gehad?
  • Wat heb je afgelopen weekend/feestdag gedaan?
Het antwoord dat je daarop krijgt biedt vaak aanknopingspunten om de wens van je mogelijke eenzame gesprekspartner te ontdekken.
Heb je meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens deze handleiding van V&VN.
 
2. Besteed extra aandacht aan belangrijke momenten, zoals het verlies van een dierbare of de aankomende feestdagen. Deze momenten kunnen een ingang zijn voor het gesprek.
 
3. Luister met aandacht en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Straal rust uit in het contact. Dan voelt de ander zich veilig bij jou en hoor je wat iemand nodig heeft om (weer) van betekenis te kunnen zijn.
 
4. Denk niet direct in oplossingen en neem je cliënt niet alles uit handen. Soms is het ook goed om ‘gewoon’ een gesprekspartner te zijn. Probeer je cliënt uit te nodigen of  te motiveren om zélf een eerste stap zetten om de eenzaamheid te doorbreken.
 
5. Zorg voor vertrouwen. Ga zorgvuldig om met de schaamte die er rondom eenzaamheid hangt. Je bouwt met je cliënt iets op rond een kwetsbaar onderwerp, dat je niet zomaar kunt overdragen. Bekijk daarom vanaf het begin wie je erbij kunt betrekken, zodat mensen hun verhaal niet telkens opnieuw hoeven te vertellen.  Denk ook aan je timing. Is  je client klaar voor dit gesprek of een volgende stap. Overleg alle dingen die je vanuit een gesprek bedenkt ook altijd met de cliënt zelf.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.