Toon zoekbalkToon menu

Innovatie-impuls

40 organisaties aan de slag met technische innovaties 30/09/2019

Op 27 september 2019 zijn veertig organisaties voor gehandicaptenzorg gestart met de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven. Met ondersteuning van adviseurs van Vilans en Academy Het Dorp gaan zij de komende tijd aan de slag met het gebruik van technologie bij de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met een beperking.

Deelnemers Innovatie-impuls van startEerst onderzoeken zij welk vraagstuk zij willen oplossen en welke bestaande zorgtechnologieën, zoals apps, sensoren of robots, daar het beste bij passen. Na deze fase start de implementatiefase, waar de gekozen technologie daadwerkelijk geïmplementeerd wordt. Met de Innovatie-impuls wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Technologie die in de ogen van cliënten of naasten écht waarde toevoegt en hen ondersteunt.

In werkplaatsen met de thema's aan de slag

Hoe bepaal je welke zorgtechnologie iets toevoegt voor mensen met een beperking? Hoe zorg ik ervoor dat ik mensen in mijn organisatie meekrijg en ervoor zorg dat de technologie ook daadwerkelijk gebruikt wordt? Met de Innovatie-impuls biedt het ministerie van VWS aanbieders van gehandicaptenzorg ondersteuning bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Hiervoor gaan zij in werkplaatsen aan de slag met de volgende thema’s:

  • Zelfredzaamheid en zelfstandig burgerschap - Hoe kunnen mensen met een beperking met behulp van techniek zo zelfstandig mogelijk vanuit hun eigen mogelijkheden meedoen in de maatschappij?
  • Goed leven - Hoe kunnen cliënten met een ingewikkelde zorgvraag door techniek geholpen worden om een goed leven te leiden, met leuke en passende ervaringen?
  • Lekker slapen - Wat kunnen we doen om mensen met een beperking met ondersteuning van techniek beter te laten slapen?
  • Veilig en vertrouwd - Hoe kan techniek helpen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking op een veilige en vertrouwde manier de ruimte krijgen om zichzelf te zijn?
  • Sociale contacten - Hoe kan techniek mensen met een beperking helpen om sociale contacten op een veilige manier te ondersteunen?
  • Begrepen worden - Hoe kan techniek mensen met een beperking helpen om duidelijk te maken hoe zij zich voelen?

Onderzoek

Naast de werkplaatsen is in de Innovatie-impuls ook aandacht voor onderzoek. Er wordt onder andere onderzocht welke zorgtechnologieën werken en welke niet. En op welke manier het werken met nieuwe zorgtechnologie het beste ingevoerd kan worden bij zorgorganisaties. Deze uitkomsten en de ervaringen in de werkplaatsen worden gedeeld met de hele gehandicaptenzorg.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.