Toon zoekbalkToon menu

Begeleiding bij transgender personen met een LVB: deel je ervaringen! 25/08/2019

De zichtbaarheid van transgender personen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tv programma’s zoals “Hij is een zij” en “Hollands next top model” verhogen de zichtbaarheid van transgender personen in Nederland. Ook mensen met een beperking kunnen transgender zijn. Dit wordt steeds bekender binnen de vg-sector.

Goede samenwerking tussen de vg-zorg en transgenderzorg is hierbij belangrijk. Zonder Stempel, label van COC Nederland voor lhbti’s met een licht verstandelijke beperking (lvb), nam daarom het initiatief voor een werkgroep transgender & LVB.

Meld je aan voor het symposium

De werkgroep

Er lopen momenteel twee acties, waarbij de werkgroep jouw hulp kan gebruiken:

Wat is een transgender?

Een transgender persoon is iemand die zich niet, of niet helemaal, thuis voelt in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die hij/zij bij de geboorte heeft meegekregen.

  1. Er is weinig kennis beschikbaar over deze doelgroep. Wat weten we eigenlijk van transgender personen met een lvb? Waar liggen de uitdagingen? Zijn er morele dillema’s? Hoe kun je als begeleider goede ondersteuning bieden? De werkgroep transgender en lvb gaat een onderzoek doen naar de behoeften van (persoonlijke) begeleiders van transgender personen met een lvb. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Radboud Universiteit. De vorm van het interview kan zowel telefonisch als op locatie zijn. De duur van het interview is ca. 1 uur. Ben je een begeleider die met dit thema te maken heeft? Meld je aan voor het onderzoek via Jessica Maes
  2. De werkgroep maakt een sociale kaart van professionals die werken met mensen met lhbti-lvb-nieuwstransgender gevoelens en een lvb om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De sociale kaart is een digitale kaart waarop de verschillende aangemelde personen zichtbaar zijn. Deze kaart is openbaar. Zo kunnen ook andere professionals die op zoek zijn naar ondersteuning bij een transgender persoon met een lvb contact met je opnemen. Het opstellen van deze sociale kaart gebeurd in samenwerking met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en ondersteund door de Special Interest Group (SIG) (L)VB (licht) verstandelijke beperking van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor seksuologie (NVVS). Aanmelden voor deze sociale kaart kan via de onderstaande link: 
Meld je aan voor de sociale kaart

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.