Toon zoekbalkToon menu

'Mensen met een beperking hebben heus wel seksuele gevoelens' 02/10/2018

Het is voor sommigen een gezellig weerzien, maar voor velen ook een geheel nieuw gezelschap: de bijeenkomst over LHBTI en LVB. Het begon allemaal met een idee van Jessica Maes (Zonder Stempel): er gebeurt redelijk veel op het gebied van LHBTI en LVB, maar we weten van elkaar niet altijd wat er speelt. Wat zou het mooi zijn als we onderzoek en kennis op dit gebied kunnen verbinden!

Samen met Lisa Delmée (Vilans) besprak ze haar idee en zo werd het concreet. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Zonder Stempel. Dit is een initiatief van COC, LFB en Vilans. Gezamenlijk zetten zij zich in om het onderwerp LHBTI en LVB op de kaart te zetten.

Joke Stoffelen: er zijn twee extremen

Naast ontmoeting is er ook plek voor inhoud. Joke Stoffelen (Universiteit Maastricht) doet onderzoek naar seksualiteit en mensen met een beperking. Joke vertelt: ‘Ik heb vele ondersteuningsplannen gezien en er zijn eigenlijk twee extremen te onderscheiden: ofwel er staat een notitie dat de persoon oversekst is, of er staat dat er geen behoefte is aan seks’. Dit laatste komt helaas erg veel voor. In sommige gevallen staat er zelfs n.v.t. of g.b. (geen bijzonderheden). We leven in 2018, het is erg dat dit nog kan, zucht Joke.

lhbt-beperking-ontmoeting-seksualiteit-seks-initimiteit-gehandicaptensector

Anna van der Miesen: een primeur op het gebied van transgenderidentiteit

Transgenders kom je ook vrijwel niet tegen in de VG-sector. Alsof ze er niet zijn. Er zijn slechts enkele casestudies, waar maar een paar personen zijn beschreven. Anna van der Miesen (VUMC) deelt een primeur: op basis van de gegevens die zij registreren bij het VU Medisch centrum heeft zij gekeken hoeveel personen die zich hebben gemeld bij het centrum een verstandelijke beperking hebben. Uit de cijfers blijkt dat die er wel degelijk waren! 1% van de in totaal 671 kinderen die genderdisfoor zijn en zich hebben gemeld bij het VUMC is licht verstandelijk beperkt en 2,6% van de in totaal 797 adolescenten. Er is dus weinig bewijs uit onderzoek, maar bij het VUMC zien ze deze personen wel. En er is waarschijnlijk een groot onontdekte groep die niet bij het VUMC komt! De kans is groot dat dit slechts het topje van de ijsberg is. We weten dus niet hoe vaak het voor komt in heel Nederland en misschien nog wel belangrijker: we weten niet wat hun wensen zijn qua behandeling.

lhbt-beperking-ontmoeting-seksualiteit-seks-initimiteit-gehandicaptensector

Praat over seks!

Iedereen is het er over eens: er is beperkte informatie over seksualiteit voor mensen met een beperking. Het onderwerp komt weinig aan bod in de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking. We hebben het nooit over lust of plezier of seksuele gezondheid, als we het bespreken is het heel gericht op het medische vlak. Vaak wordt er lacherig gedaan en niet op een serieuze manier er over gepraat. Er is weinig aandacht voor wat vind ik leuk en wat wil ik? Maar er is ook te weinig informatie voor begeleiders. Zij voelen zich vaak niet gesterkt genoeg om in gesprek te gaan met hun cliënten over seksualiteit. Ze zijn niet genoeg thuis in het onderwerp en er zijn weinig hulpmiddelen. En het is juist zo belangrijk dat er aandacht komt voor dit onderwerp. Dat de cliënten weten wat belangrijk is in een relatie en hoe je een goede relatie opbouwt. En hoe je dan dus ook met seks om gaat.

  • Tip: Praat met mensen met een beperking over seksualiteit! Het is niet gek.
  • Tip: Gebruik de instrumentenbox van Zonder Stempel. Daarin staan handige links en werkvormen die je hierbij kunnen helpen om het gesprek aan te gaan over seksualiteit.
  • Tip: Er zijn wel veel materialen voor kinderen, wellicht zijn deze in een aangepaste versie wel geschikt!
  • Tip: Wat is de definitie van een relatie? Voor de één is het kunnen knuffelen al een relatie, voor de ander is het trouwen en kinderen krijgen. We zijn gauw geneigd om met ons beeld van een relatie de relatie van een andere te beoordelen. Aan welke relatie vorm heeft iemand behoefte?
  • Tip: Begeleiders en ouders zijn vaak voorzichtig. Ouders vinden het fijn om op grond van beschikbare informatie een afweging te kunnen maken. Deel de informatie die jij hebt ook met ouders.
  • Tip: Bekijk de mogelijkheden. Laat het beleid van een organisatie begeleiders toe om werkzaamheden uit te stellen zodat ze een relatie niet in de weg zitten? Kan bijvoorbeeld de was worden uitgesteld omdat een cliënt zijn partner op bezoek heeft en privacy zoekt?
  • Tip: Doe met jouw organisatie mee aan de maand van de leuke seks, want iedereen wil toch leuke seks? Hier vind je een interessante website

lhbt-beperking-ontmoeting-seksualiteit-seks-initimiteit-gehandicaptensector

En hoe nu verder?

De wens is er om met elkaar in contact te blijven. Een groepje tekent een voordeur: wat zou het fijn zijn als we gewoon even bij elkaar kunnen aankloppen als we ergens mee zitten of als we een vraag hebben. Het idee ontstaat om een sociale kaart te maken, waarin namen, contactgegevens en expertise aangegeven staan. Iemand vraagt ook: ‘Kunnen we niet een netwerk met elkaar vormen?’ Het is belangrijk dat begeleiders en onderzoekers meer samen werken. Een deelnemer: ‘Fijn dat we elkaar nu beter leren kennen tijdens deze bijeenkomst. Het zou mooi zijn als we gezamenlijk een leergemeenschap kunnen vormen, zodat je van elkaar kunt leren. Samen kunnen we ons inzetten voor de implementatie van de kennis die er wel al is.’ Dat zou een mooi streven zijn, omdat seks zeker van toepassing is! 

lhbt-beperking-ontmoeting-seksualiteit-seks-initimiteit-gehandicaptensector
                           Getekend verslag van de bijeenkomst

Lees meer over LHBT:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.