Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Robot Tessa stimuleert bewegen 11/09/2017

robot-tessa-technologie-pluryn-living-lab-beperkingHoe kan technologie de zelfstandigheid van cliënten vergroten en hen helpen in hun dagelijkse bezigheden? Dat onderzoekt Pluryn in hun Living Lab en het Digital Health Center. Samen met medewerkers en de Denktank cliënten testen ze nieuwe technologie en bedenken ze of apps en hulpmiddelen geschikt zijn voor mensen met een beperking.

Sociale robot

Denktankmedewerker Naïm heeft twee weken lang Tessa uitgeprobeerd, een sociale robot. Naïm heeft niet aangeboren hersenletsel waardoor zijn korte termijngeheugen ernstig is aangedaan. Hij was benieuwd of Tessa hem kon ondersteunen in zijn dagelijkse bezigheden: iedere dag 40 minuten op de loopband lopen ter revalidatie. Naïm heeft echter geen besef van tijd en denkt na 4 minuten dat hij er al 40 heeft gelopen. Correcties van zijn moeder helpen niet, Naïm wordt dan boos, hij wil het zelf kunnen. Hij heeft Tessa ingezet om hem tijdens het lopen te stimuleren en door te geven hoe lang hij al bezig is.

Positieve resultaten

Al meteen heeft Naïm goede resultaten behaald. Voor het eerst in zes maanden heeft hij de hele week dagelijks 40 minuten gelopen. Naast het lopen op de loopband, heeft Tessa hem geholpen om zelfstandig een maaltijd voor zijn familie te koken. Een mooie overwinning!

Deel jouw ervaring

Heb jij ook ervaring met technologie die de zelfstandigheid en inclusie van cliënten vergroot? En wil je jouw verhaal delen? Neem dan contact op met Sanne van der Weegen via s.vanderweegen@vilans.nl

Bekijk een filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=PA-gPDYlRZg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.