Toon zoekbalkToon menu

Blog Zuidwester: 'Zo zorg je voor meer ontspanning voor mensen met EMB' 03/01/2019

Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? Het projectteam van Zuidwester vertelt: "We willen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met EMB."

EMB in het vizier

Ben je nieuwsgierig naar de kennisproducten in de leidraad EMB in het Vizier? Hier vind je een overzicht van alle methodes en praktische tools.
Lees verder
“EMB in het vizier, daar zijn wij het binnen Zuidwester helemaal mee eens. Er kwamen dan ook meteen allerlei ideeën bij ons naar boven voor ons eigen vraagstuk waar wij het komend jaar aan werken tijdens het leernetwerk. Er komt immers zoveel kijken bij de zorg aan mensen met EMB. Al snel werd duidelijk dat wij het vooral heel leuk vinden om tot een concreet product te komen. Een product dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met EMB."

Meer ontspanning voor mensen met EMB

Niet toevallig had een van onze bewegingsagogen zich jaren geleden ook over een vraagstuk gebogen en hier een prachtig product voor gemaakt: de methodiek Water, Ontspanning en Mobiliteit (WOM). Deze methodiek is erop gericht om mensen met EMB (maar ook zonder EMB) meer ontspanning te laten ervaren. Dit is namelijk zeer belangrijk wanneer er sprake is van hoge spierspanningen door lichamelijke beperkingen of psychologische stress (door alle prikkels die op een dag op mensen afkomen). Het is er nog niet van gekomen het effect van deze methodiek te toetsen. Kunnen mensen met EMB middels WOM daadwerkelijk meer ontspanning ervaren? Dat is wat we het komende jaar willen onderzoeken. We nemen jullie graag mee op onze reis tijdens het leernetwerk.”

Namens het projectteam Sjors van de Bulk (bewegingsagoog) Mirella Kooij-Versluit (bewegingsagoog), Marjan Leeuwenburg (bewegingsagoog), Wouter de Wit (science pratitioner) en Monique Bomer-Veenboer (gedragsdeskundige). 


Foto: Sjors van de Bulk, bewegingsagoog Zuidwester 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Sjors van den Bulck 7/10/2019

Beste Marjan,

De methodiek WOM is op dit moment nog in ontwikkeling en heeft dus nog geen definitieve vorm. Er loopt een onderzoek om de te verwachte effecten van de methodiek te valideren. Het klopt dat er in het stukje weinig concreet wordt ingegaan op de inhoud van de methodiek. Voordat wij dat willen doen, willen we eerst antwoord hebben op onze onderzoeksvraag. Zodat wanneer wij dit mogelijk uit gaan dragen er ook daadwerkelijk een compleet geheel geleverd kan worden.

Mvg Sjors


Marjan Stroeve 11/1/2019

Ik begon vol enthousiasme dit stukje te lezen, maar er wordt niet in uitgelegd wat de WOM is??? En hoe het dan toegepast wordt.
Dan zie ik dat plaatje van het zwembad met die mat en denk dan zou dat het zijn?
Jammer dat jullie dit niet duidelijker omschrijven