Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Meld je aan voor de checklist 'Aansluiten & Stimuleren' 23/06/2019

Het netwerk Sociale Relaties en ICT maakt eigen nieuwsbrieven. In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij. Zo zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met een ernstige verstandelijke beperking en hun begeleiders. Ze willen eenmalig een interactie filmen tussen cliënt en begeleider. Daarna worden de beelden onderzocht of het gedrag van de begeleider aansluit op de behoeften van hun cliënt. Daarmee kunnen ze de checklist (verschijnt dit jaar!) optimaliseren.

Deelproject 2: Aansluiten en stimuleren

Het is voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) soms lastig om duidelijk te maken wat zij willen. Als ouders of begeleiders daardoor niet goed ‘aansluiten’ op de behoeften van hun kind/cliënt kunnen gedragsproblemen ontstaan. In dit project willen wij het instrument ‘Aansluiten en stimuleren’ ontwikkelen, waarmee ouders en begeleiders beter kunnen inspelen op het gedrag en de wensen van hun kind/cliënt. 
Lees verder
Onderzoeker Tanja Doodeman en de studentonderzoekers zijn klaar voor het onderzoek naar de checklist ‘Aansluiten & Stimuleren’. Studenten hebben een aantal video's gekeken om de betrouwbaarheid van de checklist te bepalen. Nu is het de bedoeling dat begeleiders de checklist gaan gebruiken. Daarmee willen ze onderzoeken of de checklist ouders en begeleiders helpt om beter aan te sluiten bij het gedrag en de behoeften van hun kind of cliënt. Ze zijn op zoek naar 140 personen met een ernstig verstandelijke beperking en hun begeleiders waarbij ze éénmalig een interactie mogen komen filmen.Alle wettelijk vertegenwoordigers en begeleiders van Bartiméus, Cordaan en Ons Tweede Thuis die binnen de criteria vallen, krijgen binnenkort een brief met de vraag of zij toestemming willen geven voor deelname. Ze hebben natuurlijk net zoveel cliënten als begeleiders nodig. Heb je vragen of interesse? Neem contact op met Tanja Doodeman via  t.w.m.doodeman@vu.nl of bel 020 598 895 5.

https://youtu.be/vWYaDbvdiV0

Dit filmpje is gemaakt over Aansluiten & Stimuleren

Dataverzameling onderzoek Serious Game 'jij & ik' bijna klaar

Deelproject 1: Serious Game

Onderzoekers ontwikkelen een serious game 'Jij & ik' voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Om beter na te kunnen denken over gevoelens en gedachten. 
Lees verder
De onderzoeker hebben (sinds april) genoeg deelnemers voor het onderzoek naar de serious game 'jij & ik'! De deelnemers zijn nu bezig het spel te spelen en de vragenlijsten samen met de onderzoekers af te ronden. Hierdoor duurt het nog even voordat ze kunnen zeggen of mensen met een licht verstandelijke beperking baat hebben bij dit spel en beter kunnen:
 • Omgaan met stress
 • Praten over hun gevoelens
 • Inleven in anderen 
Eind 2019/ begin 2020 volgt er een update. De onderzoekers hebben al een aantal reacties van deelnemers en begeleiders ontvangen. Enkele reacties op een rij:
 • ‘Leuk spel!’
 • ‘Ik herken nu beter verschillende emoties’
 • ‘Ik kan meeleven met het karakter Mo’
 • ‘Ik ben enthousiast om het volgende level te spelen’
Begeleiders geven aan dat hun cliënt zelfvertrouwen heeft opgedaan door het spelen van de serious game. Daarnaast hebben ze meer over hun cliënt geleerd. 

Terugblik op de netwerkbijeenkomst bij Bartiméus

Op 14 mei 2019 was de netwerkbijeenkomst van de projecten van Sociale relaties & ICT en EMB & ICT bij Bartiméus in Doorn. Dit waren de belangrijkse gebeurtenissen: 
 • Paula Sterkenburg (projectleider) en Mark en Leroy (ervaringsdeskundigen) gaven een update over alle projecten;
 • Presentatie van gastspreker Sanne van der Hagen (adviseur bij Bureau Wisselstroom). Sanne vertelde over de do's en dont’s in de samenwerking met mensen (met én zonder verstandelijk beperking) bij innovaties
 • Presentatie van gastspreker Maaike van Meerlo (medewerker Bartiméus Fablab). Maaike sprak over ICT in de zorg voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking. 
 • Inkijkje van de stands van de Serious Game 'jij & ik', Aansluiten & Stimuleren, de Digitale toolkit 'EMB & ICT' en de EMB Pijn App om meer te leren over en mee te denken over de (door)ontwikkeling van de projecten. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.