Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Steeds meer cliënten van Arduin zelfstandig dankzij techniek 14/08/2017

Steeds meer cliënten van Arduin kunnen op zichzelf wonen dankzij het gebruik van technologische snufjes. 

videobellen-sensoren-technologie-arduin-verstandelijke-beperking

Zelfstandig wonen

Directeur Peter van Wijk geeft in een interview aan dat mensen met een beperking steeds vaker op zichzelf kunnen wonen met hulp van technologische snufjes. De instelling Arduin kan hiermee veel geld besparen, maar dit is uiteraard geen doel op zich. 

‘Domotica betekent dat je gebruikmaakt van de technische mogelijkheden om het leven van cliënten te veraangenamen. Het doel is niet om met techniek medewerkers te vervangen. Het gaat er om dat mensen met een verstandelijke beperking net als iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen leven. Nieuwe technieken, zoals sensoren, maken dat in sommige gevallen mogelijk.'

Gebruik van sensoren

Er zijn 180 woningen waar sensoren 's nachts de wacht houden. Negen woningen worden daar stap voor stap geschikt voor gemaakt. Mocht er iets gebeuren, dan kan een cliënt hulp inroepen van een medewerker die wel in de buurt is. Sensoren hebben ook een aantal voordelen voor medewerkers; ze waken op afstand over cliënten waardoor ze meerdere woningen in de gaten kunnen houden. Bij cliënten waarbij het niet verantwoord is om de 'persoonlijke nachtwacht' weg te halen gebeurt dit niet. Daarbij heeft het gebruik van sensoren financiële voordelen, omdat de nachtzorg vrijwel niet betaalbaar is.

Videobellen

Een ander technologische snufje is het gebruik van videobellen met je begeleider. In Noorwegen wordt dit al enkele jaren gebruikt, waardoor je hier minder instellingen ziet en mensen met een verstandelijke beperking in 'gewone' appartementen kunnen wonen met veel domotica.

Arduin

Arduin staat midden in de samenleving. Arduin is er voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook als de vraag om ondersteuning erg intensief is en vraagt om speciale deskundigheid. Ze bieden ondersteuning aan cliënten als het gaat om het ontplooien van hun talenten.

Bron: Zorgvisie

Lees ook: