Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

COC’s Zonder Stempel lanceert de nieuwe handleiding ‘Een ontmoetingsgroep voor LHBTI’s 27/08/2020

COC’s Zonder Stempel lanceert de handleiding ‘Een ontmoetingsgroep voor LHBTI’s met een (licht) verstandelijke beperking’. De handleiding helpt jou om van jouw ontmoetingsgroep een succes te maken.

Je vindt in de handleiding praktische informatie, handige hulpmiddelen en ervaringen die je helpen zelf een ontmoetingsgroep op te richten. Je vindt er ook antwoord op veelgestelde vragen: 
  • Waar moet je rekening mee houden?
  • Welke tips zijn er? 
  • Hoe zorg je er voor dat een ontmoetingsgroep een blijvend succes wordt?
Download de handleiding

Steun ervaren in een ontmoetingsgroep

zonder-stempel-handleidingLesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) met een (licht) verstandelijke beperking geven aan dat zij veel steun ervaren door een ontmoetingsgroep. Een ontmoetingsgroep helpt in het ontmoeten van nieuwe vrienden, een mogelijke partner en kan je helpen bij goede voorlichting. 

Ontmoetingsgroepen in tijden van het coronavirus 

“Deze Coronamaanden waren een ramp. Veel bezoekers wonen in een gezinsvervangend tehuis, mochten geen bezoekers ontvangen en mochten zelf niet op bezoek. Ik hoorde vaak de klacht dat het heel naar is om de enige homo in huis te zijn. Bovendien werden de mogelijkheden tot dagbesteding stilgelegd,' aldus Rijkjan en Arnold (leden van Zonder Stempel).
 
'Op zonderstempel.nl hebben we toen informatie gezet waarmee men zich zelf wat kon vermaken. Ook hebben we geprobeerd videobellen op te zetten. Dat ging in het begin gepaard met problemen van deelnemers over de technische kant, moeite met inloggen etc. Telefonisch hebben we hier hulp bij geboden. Een paar maanden lang hebben we wekelijks het videobellen aangeboden. De eerste keren deed er een flinke groep mee, maar naar mate de tijd vorderde liep de animo hiervoor af en hebben we moeten besluiten te stoppen.
Enkele cafés hebben videobellen ook geprobeerd en zijn na 1 of 2 keer ook gestopt. Voor veel deelnemers is fysieke ontmoeting een noodzaak en dit is niet te vervangen door een online bijeenkomst.

Zonder Stempel Café

Zonder Stempel is een besloten Facebookgroep gestart: Zonder Stempel Café. Hiervoor moeten mensen zich aanmelden en toegelaten worden. Het mooie van deze besloten groep is dat mensen die we voorheen niet bij de ontmoetingsgroepen zagen, zich hiervoor wel aanmelden. De groep wordt heel goed bezocht!

Lees twee interviews met deelnemers van het Zonder Stempel Café:

Hulpmiddelen

Ben je op zoek naar hulpmiddelen voor LHBTI's? De onderstaande hulpmiddelen bieden houvast:

Zonder Stempel

Met LHBT-project “Begeleiding zonder stempel” willen Vereniging LFB, COC Nederland en Vilans begeleiders in de zorg handvatten bieden in de ondersteuning van LHBT’ers met een verstandelijke beperking. Zonder Stempel zet zich ook in voor het oprichten en onderhouden van ontmoetingsgroepen. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.