Toon zoekbalkToon menu

Informele zorg

De Week van de Jonge Mantelzorger 01/06/2022

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een bijvoorbeeld een verstandelijke of visuele beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Om deze jonge mantelzorgers te steunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Anders

Vaak beseffen jonge mantelzorgers niet dat ze opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? 

Campagne 'Niet te missen'

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Daarom start in de maand juni de campagne 'Niet te missen'. Via video’s, posters en verhalen probeert de capmagne te laten zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

De week van de Jonge Mantelzorger

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en zichtbaar te maken. Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.