Toon zoekbalkToon menu

Herken jij dementie

5 organisaties gezocht om te werken aan betere dementiezorg 09/12/2019

In 2020 samenwerken aan betere dementiezorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Het samenwerkingsverband ‘(H)erken jij dementie’ zoekt minimaal 5 organisaties die in multidisciplinaire teams – in proeftuinen willen samenwerken. Iedere organisatie werkt aan zijn eigen vraagstuk, deelname is gratis. Jij kunt daarbij zijn!

Meld je aan! 

Wil je meedoen en dit thema binnen jouw organisatie breed op de kaart zetten? Meld je aan door een mail te sturen naar Tamara Streng. 
Steeds meer mensen worden de komende jaren getroffen door dementie, ook mensen met verstandelijke beperkingen. Ook zij worden immers steeds ouder. Bovendien lopen zij een verhoogd risico door een aantal genetische syndromen, zoals het syndroom van Down. Toch krijgt deze groep in veel grote onderzoeks-, en verbeterprogramma’s nog weinig aandacht. Om goede dementiezorg voor mensen met verstandelijke beperkingen te organiseren, hebben we kennis nodig over de randvoorwaarden. Wat heb je als organisatie nodig om tijdig te signaleren en zorg op maat te bieden? 

Signaleren en vaststellen van dementie

In maart 2020 starten we vanuit het samenwerkingsverband ‘(H)erken jij dementie?’ daarom met een aantal proeftuinen. Wil jij:
 • Samen met anderen uit jouw organisatie werken aan je eigen vraagstuk of thema dat je bepaald hebt met een zelfbeoordelingsscan?
 • Aan de wieg staan van een nieuw kennisproduct waarmee andere organisaties straks geholpen worden beter te signaleren en hun dementiezorg beter vorm te geven?
 • Het signaleren en vaststellen van (mogelijke) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking verbeteren door kennis te delen? Doe dan met ons mee! 

Wat we willen bereiken?

 • beter zicht op de randvoorwaarden die nodig zijn om goed en tijdig dementie te signaleren bij mensen met verstandelijke beperkingen; 
 • medewerkers goed toerusten met kennis zodat zij (mogelijke) dementie beter kunnen herkennen bij hun cliënten;
 • goede samenwerking met de cliënt en zijn omgeving bevorderen, bijvoorbeeld door gezamenlijke besluitvorming. 

dementiezorg-verstandelijke-beperkingWat het oplevert?

Jouw organisatie wordt gecoacht in het omgaan met (mogelijke) dementie, het vergroten van de kennis en competenties van medewerkers en het samen beslissen en samen doen met verwanten. Na afronding van de proeftuinen heeft jouw organisatie een kwaliteitsslag gemaakt in het signaleren van en omgaan met cliënten met dementie. 

dementiezorg-dementie-verstandelijke-beperkingDe waarde van een proeftuin

 • In een proeftuin doen minimaal 5 organisaties mee: multidisciplinaire team van zorgverleners (denk aan begeleiders, artsen en gedragsdeskundigen) waarbij ook familie en cliënten actief worden betrokken. 
 • Voor een zo breed mogelijke verspreiding zijn we op zoek naar organisaties in de extramurale, semimurale en intramurale zorg. 
 • Alle deelnemende organisaties spreken het commitment uit om het onderwerp breed in de organisatie aandacht te geven.
 • In maart, juni, september en november 2020 organiseren we bijeenkomsten voor de deelnemende organisaties. 
 • Deelname is gratis. Wel vragen we je om één keer een bijeenkomst te hosten. 
 • Tijdens de bijeenkomsten delen we kennis, ervaringen en voorbeelden (tips en tops). Tegelijkertijd ontwikkelen we een aantal kennisproducten die we hier delen.   

Aanmelden

Wil je meedoen en dit thema binnen jouw organisatie breed op de kaart zetten? Meld je dan aan via Tamara Streng. Na aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op. Het is overigens geen voorwaarde dat je al een multidisciplinair team hebt samengesteld. Je mag je team ook gaandeweg samenstellen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.