Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

'Ik heb een takje te veel in mijn dna' 05/03/2018

Stel: je bent jong en niet zo snel, slim en hoogopgeleid als er van je verwacht wordt. Hoe ziet het leven er dan uit? “Mensen met een perfect IQ zien vaak niet hoe hard wij moeten knokken.” Jongeren met een lager IQ vertellen over hun leven en dromen.

dna-lvb-licht-verstandelijke-beperking-gehandicaptensector

Inkijkje in het leven van iemand met LVB

Jongeren met een beperking moeten vaak hard knokken voor een plekje in de maatschappij. 'Je ziet het niet aan mijn buitenkant. Maar als ik praat, ben ik trager dan anderen. Alles moet ook een paar keer worden uitgelegd, aldus Niels Mittenreiner (23 jaar). 'Heel af en toe ben ik boos. Dan wil ik dat alles perfect werkt, daarboven. Maar weet je? Ik heb het nu goed. Ik heb een mooi huis, leuk werk, gezellige mensen om me heen. Als je naar mijn Instagram of Facebookprofiel kijkt, dan denk je: die jongen heeft een leuk leven. En niet: die jongen heeft een beperking.' Niels maakt zich geen zorgen om de toekomst. 'Ik heb lieve ouders en fijne begeleiders die mij helpen en ben een harde werker. Wel moest ik andere dromen bedenken. Ik wilde altijd een opleiding doen, sport en beweging - dat kon niet. Nu sport ik zelf veel. Ik doe aan hardlopen, fitness. Ik zit in een speciaal voetbalteam voor mensen zoals ik - de tactiekbespreking wordt net zo lang herhaald tot iedereen het snapt.'

Portretinterviews

'Ik heb een takje te veel in mijn dna. Zo legde de dokter het aan me uit. En door dat takje heb ik een lager IQ,' aldus Emmerly Heeren (22 jaar).

'Ik doe mijn best. Echt waar. Maar soms moet ik in een gesprek wel drie keer vragen aan iemand: 'Wat bedoel je nou?' Na de tweede keer denken mensen vaak: 'Nu snap je het toch wel?' Nou, niet dus, aldus Lisa Swart (21 jaar).

'Als je niet zo slim bent, word je soms onzeker bij de simpelste dingen. Bijvoorbeeld fooi geven in een restaurant: weet ik veel hoeveel euro ik erbij moet tellen en wat dan het eindbedrag wordt,' aldus Michiel.

Lees hier de volledige portretinterviews.

Tools

Begeleiders van jongeren met een licht verstandelijke beperking kunnen hen helpen bij het nemen van verantwoordelijkheid, zodat de mate van eigen regie toeneemt. We zetten een aantal tools voor je op een rij.

Bron: Volkskrant

Meer over mensen met een LVB

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.