Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

Film zonder clichés over mensen met Down 24/08/2017

Op 13 september is de nieuwe film van regisseur Leendert Pot te zien op televisie. In de film staat de zelfstandigheid van Anne met het downsyndroom en Jean-Paul met het fragiele X syndroom centraal.

film-documentaire-down-syndroom-anne-jean-paul

Regisseur Leendert Pot geeft aan dat het een intiem portret is van zijn zus, haar vriend Jean-Paul en hun zelfstandigheid. De kijker krijgt een unieke inkijk in het ritme van hun leven en de bijbehorende logica. 

Film

Alle informatie over de film vind je hieronder:

  • Film: Anne & Jean-Paul, onze wereld
  • Datum: 13 september
  • Tijd: 22:55 uur
  • Televisie omroep/zender: KRO-NCRV op NPO2

Inhoud film

Via deze film krijg je een inkijkje in het leven van Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Anne heeft het syndroom van Down, Jean-Paul fragiele X. Ze wonen zelfstandig samen in een eigen appartement in Montélimar (Frankrijk). Daarbij krijg je inzicht in hun dagelijkse leven, gedachtewereld en logica: van opstaan, naar werk gaan bij de sociale werkplaats, koffiedrinken in Café des Sports, tot de weekenden weg naar de zorgboerderij. Jean-Paul geeft aan dat ze zichzelf redden zonder inzet van begeleiders. Echter, hun zelfstandigheid kost inspanning en concentratie en daarbij is toch vaak hulp van buitenaf nodig. Door het overlijden van de moeder van Anne voorzien haar zus Meike en broer Leendert de nodige zorg. Daarbij balanceren ze tussen de wens van Anne om zelfstandig te leven met geliefde en de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun.  

Bekijk de video:

https://www.youtube.com/watch?v=wNzG0b1-DB4