Toon zoekbalkToon menu

Verstandelijke beperking

'Down-test moet voor iedereen beschikbaar zijn' 16/02/2016

De down-test zou niet alleen voor vrouwen met een verhoogd risico beschikbaar moeten zijn, maar voor iedereen. Dat hebben diverse politieke partijen aan NU.nl laten weten.

 

babyMinder risico met NIPT

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) brengt minder risico met zich mee en is betrouwbaarder dan een vruchtwaterpunctie. Arno Rutte (VVD): "De vraag is of de NIPT-test ook beschikbaar zou moeten komen voor niet-risicogroepen. Daarvoor gaan vrouwen nu naar België waar dit, op eigen kosten, al mag", aldus het VVD-Kamerlid.

"Voor de VVD staat het recht om te weten voor vrouwen voorop. We staan daarom niet principieel afwijzend tegen de beschikbaarheid van de NIPT in Nederland. Er loopt momenteel een onderzoek bij de Gezondheidsraad naar prenatale screening. De uitkomst van dat onderzoek willen we afwachten," verklaart hij tegen NU.nl.

'Geen levensbedreigende aandoening'

De PvdA, SP en D66 sluiten zich bij de VVD aan; de ChristenUnie is fel tegen:  "Down is geen levensbedreigende aandoening", aldus CU-lid Carla Dik-Faber. "Helaas is het beeld in de samenleving en zelfs onder artsen anders." Dik-Faber stelt dat artsen aandringen op het afbreken van de zwangerschap als Down wordt vastgesteld.

Voor vrouwen met een verhoogd risico moet de NIPT test wel goed beschikbaar zijn, vindt ze.

Bron: NU.nl.

Lees verder over dit thema

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.