Toon zoekbalkToon menu

Tragel gaat pilot draaien met leerafdeling 30/08/2017

Zorgaanbieder Tragel gaat op de locatie Labyrint 1 van Tragel een pilot draaien met een leerafdeling. Het gaat om een locatie waar dagbesteding voor cliënten met ernstig verstandelijk en meervoudige beperkingen wordt verzorgd.

tragel-dagbesteding-pilot-zorg-zorgvraag-meervoudig-beperking-verstandelijk

Aanleiding van pilot

Cliënten komen met diverse redenen naar de dagbesteding van Tragel. Door de hoge zorgvraag en het dalend aantal medewerkers, kwamen de huidige medewerkers niet toe aan het aanbieden van activiteiten. Daarbij gaan cliënten door het verouderingsproces steeds achteruit in hun mogelijkheden. De ondersteuning verschuift steeds meer van begeleiding naar zorg. Daarom is er besloten om een nieuwe weg in te slaan, namelijk de start van een pilot voor twee jaar. Deze start in september als leerafdeling op de Labyrint 1.

Pilot leerafdeling

In een leerafdeling lopen leerlingen en stagiaires stage binnen één afdeling van een instelling. Het is daarmee een unieke stagevorm. Leerlingen en stagiaires leveren de totale zorg met op de achtergrond de werkbegeleiders. Op deze manier leert men van elkaar en bovendien worden de leerlingen coachend begeleid door werkbegeleiders van de afdeling en docent van school.

Dagprogramma

In de nieuwe situatie worden er diverse activiteiten aangeboden, zoals zorgactiviteiten, huishoudelijke taken en belevingsgerichte activiteiten (bv. zwemmen, wandelen, muziek, kookactiviteit, BIM (Beleven In Muziek), snoezelen). Daarbij staan de individuele wensen van de cliënt centraal. Ook is het mogelijk om het dagbestedingsprogramma zowel zelfstandig als in groepsverband uit te voeren.

Bron: Tragel

Lees ook: