Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Wat is de relatie tussen epilepsie, een verstandelijke beperking, stemming en gedrag? 17/01/2019

Er zijn bijna 35.500 Nederlanders met een verstandelijke beperking en epilepsie. In beide gevallen kan dit leiden tot gedragsproblemen, geestelijke klachten en stoornissen. Maar wat is nu precies het verband tussen epilepsie, een verstandelijke beperking en stemmings- en gedragsproblematiek? Onderzoeker en orthopedagoog Jans van Ool onderzocht dit vraagstuk in haar promotiestudie in het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe.

onderzoek-epilepsie-verstandelijke-beperkingDe studie moet professionals (werkzaam in de geestelijke en algemene gezondheidszorg) helpen bij het vaststellen en behandelen van mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie. Dit komt ook hun dagelijks functioneren ten goede. Jans van Ool promoveerde woensdag 9 januari in Maastricht op haar proefschrift ‘Diagnostic and neuropsychiatric comorbidities in epilepsy and intellectual disability: psychological perspectives’.

Resultaten en bevindingen

Jans van Ool beschrijft dat de professional werkzaam in de geestelijke en algemene gezondheidszorg rekening moet houden met de moeilijkheid van de problemen. Wat precies de relatie is tussen een gedragprobleem, epilepsie en een verstandelijke beperking verschilt per persoon en per aandoening. Uit het onderzoek blijkt wel dat de verstandelijke beperking meer invloed heeft op het gedrag (of een gedragsprobleem) dan de epilepsie. Volgens Van Ool kunnen de signalen het beste verwerkt worden in een multidisciplinaire aanpak.

Bron: Kempenhaeghe

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Jans van Ool 24/1/2019

Meer weten over het onderzoek? Een (digitale) versie van m'n proefschrift kan ik naar je opsturen. Mocht je geïnteresseerd zijn, stuur dan even een mailtje naar: oolj@kempenhaeghe.nl