Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Zo kijken ervaringsdeskundigen naar het VN-verdrag 08/03/2016

Op 21 januari stemde de Tweede Kamer in met het VN-Verdrag; de hoop en verwachting is dat de Eerste Kamer snel zal volgen. Wat gaat ratificatie van het VN-verdrag in de praktijk betekenen? Ervaringsdeskundigen aan het woord

 

rolstoel groepNederland heeft het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in 2007 ondertekend, maar nog steeds niet geratificeerd. Dat betekent dat het in Nederland nog niet in werking is, en dat er nog altijd wetten en beleid van kracht kunnen zijn die op gespannen voet staan met dit verdrag. Mensen met een beperking krijgen met het VN-verdrag dezelfde rechten als ieder ander. Wat zal ratificatie van het verdrag in de praktijk betekenen? Ervaringsdeskundigen vertellen erover in een interview met ZonMw.

Henriette: 'De meeste kamerleden zeiden dat ze het VN-Verdrag belangrijk vonden, en dat het goed is als er beleid en wetten over worden gemaakt. Dat meenden ze ook wel, maar het waren toch verhalen van politici. Toen kamerlid Otwin van Dijk aan het woord kwam, merkte je ineens dat er iemand uit eigen ervaring sprak. Dan wordt het een verhaal over meedoen, en niet over wetten en regels. Dan zie je meteen hoe belangrijk ervaringsdeskundigheid is!’ (Red. Kamerlid Van Dijk zit sinds zijn 18e na een ongeluk in een rolstoel)

Benieuwd naar het hele interview? Lees het op de website van ZonMw.

Bron en tekst: ZonMw

Meer over toegankelijkheid 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.