Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Factsheet: werkwijze co-onderzoekers 19/10/2018

Onderzoekers van het Gewoon Bijzonder-netwerk 'De Krachten Gebundeld!' hebben een folder uitgebracht. In deze folder staat een update over waar de onderzoekers in Nijmegen en Groningen nu mee bezig zijn. Ook geeft het inzicht wat we op de korte termijn kunnen verwachten.

Het onderzoek moet in elk geval helpen om mensen met een verstandelijke beperking (VB) gezond te laten leven. Download hier de folder.

Projecten in Groningen

annelies-onderzoeker-krachten-gebundeld-leefstijlOnderzoeker Annelies Overwijk is bezig met een onderzoeksproject in Groningen. Samen met het onderzoeksteam gaat ze met begeleiders mee op pad om de dagelijkse bezigheden op camera te vast te leggen. Daarbij ligt de focus op hoe begeleiders hun cliënten helpen bij het ondersteunen van een gezonde leefstijl. Wat hebben begeleiders nodig om mensen met een verstandelijke beperking te helpen met gezonde voeding en beweging? Op basis van de antwoorden wordt er een cursus ontwikkelt voor begeleiders.

Project in Nijmegen

kristel-onderzoeker-krachten-gebundeld-leefstijlOnderzoeker Kristel Vlot-van Anrooij heeft in het begin van het onderzoek vooral ideeën verzameld. Hoe ziet een gezonde leefomgeving er eigenlijk uit? Samen met 41 mensen (met ervaring in onderzoek en praktijk) werd over dit vraagstuk nagedacht. Dit leverde honderd ideeën op. Kristel is nu bezig om de ideeën te sorteren. Hierdoor moet er een goed beeld ontstaan van wat een gezonde leefomgeving is.

Welke ondersteuning uit de leefomgeving is nodig om gezond te leven? Aan de hand van deze vraag gaat het onderzoeksteam in het voorjaar van 2018 in gesprek met verwanten. Op basis van de opgehaalde informatie ontwikkelt het onderzoeksteam een vragenlijst. De vragenlijst laat zien welke
hulpbronnen er al zijn en wat nog nodig is voor een gezonde leefomgeving.

Samenwerking co-onderzoekers

gezond-leefstijl-onderzoeksklok-gewoon-bijzonder-krachten-gebundeldElke maandag werken Henk, Anneke en Kristel samen aan het onderzoek de Gezonde Leefomgeving. Als co-onderzoeker kiezen ze ervoor om kennis met elkaar te delen. Dit levert een aantal voordelen op, namelijk:   

  1. co-onderzoekers denken vanuit eigen ervaring en kennis mee
  2. verbetert onderlinge samenwerking
  3. stappen, voorbereiding en uitvoering van het onderzoek deel je binnen een klankgroep (mensen uit de praktijk die meedenken)

Onderzoeksklok

De co-onderzoekers hebben een onderzoeksklok gemaakt. Deze laat de verschillende fasen van onderzoek zien. Daarnaast is het een mooi hulpmiddel en geheugensteuntje.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.