Toon zoekbalkToon menu

Sfeerimpressie Netwerkbijeenkomst Gewoon Bijzonder 20/11/2017

Op 7 november vond de 3e netwerkbijenkomst (voorheen projectleidersbijeenkomst) Gewoon Bijzonder plaats bij ZonMw in Den Haag. Zo’n 30 personen, projectleiders, onderzoekers en co-onderzoekers namen deel aan het middagprogramma, waarin dit keer implementatie centraal stond.

 

gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-pauline-goense-implementatieNa de opening door dagvoorzitter Hilair Balsters van Vilans zette Pauline Goense (zie foto) van ZonMw uiteen dat implementatie “geen kunstje” is, maar een gedegen aanpak vraagt, die visie veronderstelt. Aan de hand van twee voorbeelden van goede implementatie werd gekeken naar uitkomsten van onderzoek en kansen voor praktische (eind)producten. Het werd de deelnemers duidelijk dat implementatie niet alleen gaat over eindproducten, maar dat er in elk stadium van onderzoek kansen liggen voor implementatie van (tussen)producten en bevindingen.

Drs. Sanny van der Steen, beleidsadviseur research en innovatie van Koninklijke Visio Expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, ging daarna in op de implementatie van een diagnostiek met inzet van eye tracking. Karin de Boer van Nivel zette haar ervaringen rondom implementatie van besluitvorming in de palliatieve fase bij Antes uiteen.

gewoon-bijzonder-leernetwerk-bijeenkomst-gehandicaptenzorg-implementatie gewoon-bijzonder-leernetwerk-bijeenkomst-gehandicaptenzorg-implementatie-karin
Sanny van der Steen Karin de Boer

Sanny van der Steen en Karin de Boer: 'Implementeren is een vak dat vraagt om continue aandacht. Zorg dat het niet als een ‘stand alone’ actie wordt ingevuld. Het is een continu proces, waarin het schakelen tussen de verschillende belangen (van cliënt, verwant, professional, manager) steeds aan de orde is.
Implementeren is geen trucje aan de achterkant. Kijk ook vooral naar de randvoorwaarden. Zeker in de praktijk speelt dat mensen het gevoel hebben dat er al zoveel moet. Een implementatie moet hen helpen; het gevoel geven dat het aansluit of beter: hen in het dagelijkse werk ondersteunt.'

Daarna werd aan implementatietafels in subgroepen gewerkt aan een eerste uitwerking op basis van lessons learned. Netwerken gaven aan waar ze met het eigen onderzoek staan en welke dilemma’s er zijn ten aanzien van de implementatievraag, aan de hand van drie vragen:

  1. Bespreek de presentatie/voorbeelden: welke inzichten (werkzame bestanddelen) vallen op?
  2. Waar staat jullie netwerk denkend over implementatie(kansen)?
  3. Welke (eerste) stap ga je morgen met je netwerk zetten?

Leren denken over implementatie

Na afloop vond een plenaire terugkoppeling plaats, waarbij de eerste bevindingen gedeeld werden en deelnemers konden aangeven wat zij meenamen in het eigen netwerk.

gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-quote-gehandicaptenzorg sfeerimpressie-netwerkbijeenkomst-gewoon-bijzonder-gehandicaptenzorg-implementatie
Fatiha Daniël
“Ik heb zelf anders leren denken over implementatie. Ik realiseer me dat implementatie niet pas begint bij het eindproduct, maar dat je tijdens het hele proces al kennis kunt implementeren.” Fatiha El-Hajjari, promovendus.
 

De co-onderzoekers volgden deze keer, op verzoek, een speciaal voor hen georganiseerde intervisie-sessie, geleid door Sofie Sergeant en Henriëtte Sandvoort. Met behulp van het spel Dixit gingen zij met elkaar in gesprek over hun rol, ervaringen en wensen in de verschillende onderzoeksprojecten. Daniël van Zaalen deed daarover na afloop verslag. Abdullahi El Khanthoui, Rafella van den Bosch en Henriëtte van Sandvoort vertelden welke betekenis de kaart die zij kozen voor hen had en waarom.

gewoon-bijzonder-implementatie-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenzorg gewoon-bijzonder-implementatie-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenzorg
“Ik heb de kaart met een zak met geld gekozen, omdat ik graag een betaalde baan wil.” Abdullahi El Khanthoui - co-onderzoeker.
 
“De kaart met mensen met instrumenten en vleugels sprak mij aan omdat ik daarbij een droom heb: Ik hoop dat aan het einde van het onderzoek een grote poel onderzoekers en co-onderzoekers ontstaat, die door kunnen groeien in hun onderzoek. Ik hoop dat zij zich kunnen ontwikkelen en vleugels kunnen krijgen, als een soort orkest dat goed op elkaar is ingespeeld.” Henriëtte van Sandvoort - co-onderzoeker
gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenszorg-implementatie gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-sfeerimpressie gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-sfeerimpressie-henriette
Rafaella Abdullahi Henriëtte
“De kaart met een brandende kaars betekent voor mij het kaarsje brandend houden met elkaar en met de partner. Het is het vuurtje dat het onderzoek brandend houdt.” Rafella van den Bosch - co-onderzoeker.


Na de pauze was er ruimte voor open uitwisseling met andere netwerken in de ‘Open Space’. Ieder netwerk bracht een vraag in, waarop andere deelnemers konden aanhaken en reageren. De middag werd afgesloten met een netwerkborrel waar verdere uitwisseling van ervaringen plaatsvond. Reactie na afloop van de bijeenkomst:

gewoon-bijzonder-netwerkbijeenkomst-sfeerimpressie

     Annelies

“Mooi om je bewust te zijn en erbij stil te staan wat er allemaal gebeurt in Gewoon Bijzonder. Je komt hier op ideeën en haalt informatie op om verder mee aan de slag te kunnen gaan.” Annelies Overwijk, promovendus.
gewoon-bijzonder-implementatie-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenzorg gewoon-bijzonder-implementatie-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenzorg gewoon-bijzonder-implementatie-netwerkbijeenkomst-gehandicaptenzorg

Foto's van de flaps in de Open Space

Meer over Gewoon Bijzonder:

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.