Toon zoekbalkToon menu

4 tips voor het maken van een wegwijzer 21/02/2019

Stichting De Trans ontwikkelde wegwijzers voor de eigen organisatie. Zodat zorgmedewerkers elkaar weten te vinden als zij behoefte hebben aan kennis over oudere mensen met een verstandelijke beperking. Zo is er bijvoorbeeld een wegwijzer over dementie.

interview-leidraad-ouderenHet format van de wegwijzers wordt opgenomen in de leidraad ‘Oud en gelukkig’. Zodat andere organisaties ook zoiets kunnen ontwikkelen in de eigen organisatie. Harriette Vierkant, adviseur ‘Leren & ontwikkelen’ bij De Trans: ‘Tussen de medewerkers van onze verschillende locaties merkten we dat er nog te weinig onderlinge uitwisseling is in kennis op dit gebied. Mensen weten elkaar niet goed te vinden, waardoor zij steeds weer opnieuw het wiel uitvinden. Met de wegwijzers wordt hier iets aan gedaan.’

Expertise linken aan personen

wegwijzer-ouderen-vizier-gewoon-bijzonderVierkant heeft 4 tips voor zorgorganisaties die zelf zo’n wegwijzer willen ontwikkelen:
  1. Zorg dat je lijntjes hebt met alle disciplines. Zo kun je de wegwijzer zo volledig mogelijk vullen.
  2. Link vakkennis aan personen. In het format staat standaard het kopje ‘Bij wie kan ik terecht?’. De persoon wordt hierdoor steeds meer een kenner op dit gebied, waardoor hij in de toekomst zelfs aandachtsfunctionaris kan worden.
  3. Het maken en het up-to-date houden van een wegwijzer vraagt om geduld. Dat is alleen haalbaar als er binnen de organisatie echt iemand beschikbaar is die de grip erop houdt.
  4. Zoek contact met de afdeling communicatie. Zij zorgen voor een mooie vormgeving en hebben ook tips voor verspreiding binnen de organisatie.

Op werkbezoek

De wegwijzers zijn het eindresultaat van het leertraject van ‘Ouderen in het vizier’ waar Vierkant samen met drie collega’s aan meedeed. ‘Alle deelnemende organisaties hebben veel van elkaar kunnen leren. Zo zijn we op werkbezoek geweest bij Stichting Dichterbij in Limburg. Zij hadden een quickscan gemaakt waarmee medewerkers hun kennisniveau kunnen testen over ouder wordende cliënten. Dat is iets waar we zelf in de toekomst ook graag mee aan de slag willen gaan.’

Uit je comfortzone

‘Wat ik ook heel verfrissend vond, is dat je door deelname op een heel ander niveau bezig bent dan de alledaagse activiteiten. Ook stap je wat sneller uit je veilige omgeving. We moesten bijvoorbeeld een vlog en een presentatie maken. Omdat er binnen een bepaalde periode van alles af moest, werkte dat als een stok achter de deur. De deelnemende zorgorganisaties weten elkaar nu ook makkelijker te vinden. Ook al is ‘Ouderen in het vizier’ nu afgerond, het effect zal ongetwijfeld door werken.’

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.