Toon zoekbalkToon menu

Samen werken in de wijk

Halsema: ‘Mensen met handicap gedupeerd door falende wetgeving’ 07/09/2016

Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), roept in een brief alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer op aandacht te hebben voor de ‘systeemdwang’ in de nieuwe zorgwetten die gehandicapten dupeert.

Femke Halsema gehandicaptenzorg

De Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Jeugdwet zijn star en inflexibel. Dit leidt ertoe dat teveel mensen met een beperking niet de hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben om een volwaardig leven te leiden. Halsema overhandigde de brief op 7 september aan fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA. 

Voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Halsema zag in haar eerste jaar als voorzitter teveel voorbeelden van mensen met een beperking die niet passen in de strakke afbakening van de nieuwe wetten in de zorg. Daardoor krijgen ze niet de benodigde zorg en kunnen ze ook niet deelnemen aan de arbeidsmarkt en de samenleving. Het persoonlijke leed dat dit veroorzaakt, dient geen enkel maatschappelijk doel en drijft de zorgkosten slechts op.  

Halsema: ‘Wanneer je 18-jarigen met een verstandelijke beperking aan hun lot overlaat omdat ze nu eenmaal de leeftijdsgrens van de jeugdwet hebben bereikt, is dat hardvochtig en ook nog eens kostbaar. Een jongere wordt dan afhankelijk van een uitkering en raakt gefrustreerd’. En als je een middelbare man na een hersenbloeding geen flexibele hulp biedt dan zal zijn familie zich gedwongen voelen hem te laten opnemen. De wetgeving is dan contraproductief.’  

Zorg op maat bij een handicap

Halsema pleit ervoor om regelingen met spoed flexibel te maken waarbij niet het systeem, maar de noden en verlangens van mensen met een beperking centraal staan. ‘Mensen met een handicap moeten een afdwingbaar recht op zorg op maat krijgen’. 

Persbijeenkomst Nieuwspoort

Halsema overhandigde de brief persoonlijk aan Diederik Samsom tijdens een persbijeenkomst in Nieuwspoort. Samsom zal kort reageren. Daarna vindt, onder leiding van Lucille Werner, een debat plaats met de woordvoerders van een aantal grote politieke fracties.

Bron: de VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.