Toon zoekbalkToon menu

Blog: Wie is Henk Nies? 28/08/2017

blog-hoogleraar-henk-niek-vilans-vrije-universiteit-amsterdamBegin juni, tijdens de Prokkelweek, heeft Mireille de Beer een dagje meegelopen met Henk Nies. Henk is bestuurder bij Vilans, bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Kwaliteitsraad, een commissie die advies geeft over de kwaliteit van de zorg in Nederland. Omdat zij Henk nog wat beter wilde leren kennen, heeft Mireille hem geïnterviewd.

(Tip: Lees ook Henks blog over Mireille op de website Ministerie van leven)

Henk heeft psychologie gestudeerd met als specialisatie gerontologie: de studie naar oudere mensen en veroudering. Maar toen hij stage ging lopen kwam hij er al gauw achter hoe moeilijk het is de balans te vinden tussen betrokkenheid en afstand. Als je je de problemen van anderen teveel aantrekt krijg je daar last van. Maar als je teveel afstand houdt, kun je daar weer onverschillig van worden. Henk heeft daar veel van geleerd.

Discussies op landelijk en individueel niveau

Het leuke aan zijn werk nu vindt hij de combinatie van de landelijke discussies en de individuele menselijke discussies. Als bestuurder bij Vilans is hij met zijn collega Annelies Versteegden eindverantwoordelijk voor drie belangrijke dingen: de inhoud, de mensen en het geld. Zorgen dat je goede mensen in huis hebt die goed werk leveren en dat de financiën kloppen. Dat betekent dat je op allerlei manieren kijkt naar de binnen- en de buitenwereld. Binnen Vilans gebeurt dat door allerlei overleggen, buiten Vilans door samen te werken met veel organisaties als de VGN, Actiz, Movisie en de LFB. En hij maakt allerlei bezoeken in het land om met mensen te praten die dichtbij de zorg staan. Dat leert hem wat de belangrijke vraagstukken zijn en wat Vilans kan doen om daarbij te helpen. Henk vindt het een voorrecht om dit werk te doen. Hij vindt het mooi om invloed te hebben en dingen een andere draai te geven. Tegelijkertijd weet hij dat het vooral de medewerkers zijn die het doen. Hij moet vooral kansen creëren en vooruit denken.

Waardige zorg

Als hoogleraar aan de VU in Amsterdam geeft Henk les, hij begeleidt collega’s die promotieonderzoek doen en hij zet nieuwe onderzoeken op, voornamelijk in de ouderenzorg. Die onderzoeken gaan altijd over: hoe kun je ervoor zorgen dat mensen waardige zorg krijgen en dat ze die zorg op een waardige manier beleven. Want mensen zijn niet hun ziekte of hun beperking, vindt Henk. Als je jezelf presenteert met je ziekte of beperking als belangrijkste identiteit, dan ga je je ernaar gedragen. En je omgeving dus ook. Mensen zijn misschien reumapatiënt of zitten in een rolstoel, maar ze zijn nog zoveel meer dan dat. Misschien hebben ze een hond of houden ze van tuinieren of zingen. Dat alles bepaalt wie je bent. En als je steeds je ziekte of je beperking voorop stelt, gaat die beperking bepalen wie je bent.

In het verpleeghuis

Henk heeft vorig jaar 72 uur vrijwillig in een verpleeghuis gezeten. Hij had het gevoel dat hij teveel praatte over beleid en bestuur en wilde zelf voelen en ervaren hoe het is om afhankelijk en hulpbehoevend te zijn. Het was anders dan hij had verwacht. We gaan er vaak vanuit dat mensen zo lang mogelijk thuis willen wonen en zelf de regie willen hebben. Maar hij vindt dat niet meer zo vanzelfsprekend. Als je dement bent en je hebt mensen om je heen die om je geven en die je vertrouwt, dan is het soms ook fijn om de regie uit handen te geven. En hij heeft geleerd dat bingo leuk is. Het is een spel dat iedereen kan spelen of je nu een beperking hebt of niet. Iedereen heeft dezelfde rechten en dezelfde kansen.

Wetenschap, praktijk én ervaringsdeskundigheid

Henk ziet steeds meer de waarde van ervaringsdeskundigheid. Naast de kennis uit wetenschap en praktijk is de kennis van mensen die de zorg en ondersteuning ervaren een belangrijke bron. Best ingewikkeld want professionals zijn vaak hoog opgeleid. En een ervaring begrijpen van iemand die het zelf meemaakt is niet zo eenvoudig. Toch moet Vilans daarin blijven investeren, vindt Henk. Het helpt een brug te slaan tussen theorie en praktijk. Tegelijkertijd is dat ook lastig. Want wanneer is iemand ervaringsdeskundig? En hoe zorg je ervoor dat je elkaar goed verstaat en dat je die ervaring goed vertaalt? Ook is er nog een grote groep mensen in de samenleving met wie we niet communiceren. Gewoon, omdat we niet weten hoe dat moet. Vilans is een organisatie met veel tekst. Dat maakt het al lastig voor mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven.

Is ervaringsdeskundigheid een vak?

Henk vraagt zich af of je ervaringsdeskundigheid als een vak moet zien. Hij wil graag weten hoe ik daarover denk. Ik zie het wel als een vak. Ik ben deskundig geworden door mijn jarenlange ervaring. Die deskundigheid is van meerwaarde omdat ik weet hoe moeilijk het soms is, bijvoorbeeld om de regie over je eigen leven te houden. Daardoor kan ik een vertaler zijn voor anderen mensen. De kunst is dat ik de dingen waar mensen tegenaan lopen vanuit mijn individuele ervaringen kan vertalen op zo’n manier dat anderen er verder mee komen. Henk denkt dat ervaringsdeskundigheid een steeds grotere rol gaat spelen in de zorg. Want als we niet aansluiten bij de ervaringen van de mensen om wie het gaat, dan gaan we ons doel voorbij, vindt hij.         

Lees meer:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.