Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Hersenletsel zorgt mogelijk voor hoger risico Alzheimer 13/04/2018

Mensen die hersenletsel oplopen hebben mogelijk een verhoogd risico op Alzheimer. Dat concludeert een team van onderzoekers aan de University of Washington School of Medicine.

Hersenletsel dementie scan

Het team, onder leiding van professor Jesse Fann analyseerde gegevens van ruim 2,8 miljoen Denen.

Eenmalig hersenletsel

Volgens het onderzoek hebben mensen die ooit hersenletsel opliepen meer kans op dementie dan mensen die dit letsel nooit hebben gehad. Voor mensen met hersenletsel is het risico op dementie 24% hoger. Bij eenmalig ernstig letsel ligt het percentage op 35% en bij licht letsel op 17% procent.

Hoe vaker letsel, hoe hoger het risico

Het risico op dementie lag hoger als iemand vaker hersenletsel had opgelopen. 33% bij twee of drie keer, 61% bij vier keer en 183% bij vijf keer of vaker.

Daarnaast zag het team dat letsel oplopen als twintiger het risico op dementie als vijftiger verhoogt met 60%. En is er ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Daar waar het bij vrouwen uitkomt op 19%, is dit bij mannen 30%.

Gedragsverandering

Professor Fann geeft aan dat mensen met een hoofdletselverleden ook andere risicofactoren van dementie goed in het achterhoofd moeten houden. Zoals bijvoorbeeld alcohol- en tabaksgebruik, obesitas, hypertensie, diabetes, en depressie.

Kinderen met hersenletsel

Tot slot adviseren de onderzoekers ouders om kinderen goed in de gaten te houden. Co-onderzoeker Jakob Christensen zegt dat ernstig letsel bij hen vaker voorkomt, vooral als ze aan contactsport doen. Christensen: “Als een kind tijdens het sporten letsel oploopt is het belangrijk om goed de protocollen te volgen. Dat betekent allereerst dat het kind niet doorgaat met sporten en vervolgens goed onderzocht en behandeld wordt.”

Bron: GGZ totaal

Meer lezen over niet-aangeboren hersenletsel

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.