Toon zoekbalkToon menu

Imiteren verbetert communicatie met EMB kinderen 06/03/2014

Het Vakblad Vroeg belicht een methodiek die een helpende hand biedt in de vaak moeizame communicatie tussen kinderen met EMB en hun ouders of begeleiders. 

 

Het gedetailleerd observeren van het kind en vervolgens het imiteren (‘spiegelen’) van houding, mimiek, bewegingen en geluidjes staat centraal in de methodiek. Dit dient met herhaling en met voldoende aandacht te worden gedaan.

Getest in de praktijk

Op kinderdagcentrum Lombardijen van ASVZ is spiegelen bij een aantal kinderen uitgeprobeerd. De betrokken begeleiders en logopedist noemen het moment waarop een kind doorkrijgt dat je zijn gedrag spiegelt onbetaalbaar: na de eerste verbazing zal het kind gaan checken of je echt 'alles' imiteert. Blijkt dit inderdaad zo te zijn, dan is het enthousiasme duidelijk merkbaar: bewegingen en geluiden volgen sneller op elkaar en worden gevarieerder en groter c.q. harder. Bij alle betrokken kinderen bleek vooruitgang te merken in de vertrouwensrelatie en de communicatie.

Filmcommunicatie schot in de roos

Een ander artikel gaat in op de mogelijkheden van filmcommunicatie. Filmbeelden blijken zeer bruikbaar om beter te communiceren met kinderen die niet goed kunnen spreken of moeilijk kunnen uitleggen wat ze denken of voelen. De kinderen filmen zelf op verschillende manieren en gebruiken de films als ondersteunend communicatiemiddel om hun eigen verhalen te vertellen. De methode is te gebruiken binnen het onderwijs, de zorg en in het dagelijks leven.

Meer weten

  • Inhoudsopgave Vakblad Vroeg (pdf), maart 2014
  • Kijk voor een abonnement op de website Vakblad Vroeg (externe link)