Toon zoekbalkToon menu

3 innovaties genomineerd voor Gehandicaptenzorgprijs 2018 05/10/2018

3 technologische innovaties zijn nog in de race voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018: de app signaLEREN, de kindergebaren-app en het digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’.

3 innovaties genomineerd voor Gehandicaptenzorgprijs 2018Maandag 12 november maakt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) de winnaar bekend op de Kennismarkt. Lees waarom juist deze innovaties in de top 3 staan.

App signaLEREN

Met deze applicatie reguleren gebruikers hun eigen emoties met een persoonlijk afgestemd digitaal signaleringsplan. De app signaLEREN helpt bij het herkennen van spanningsopbouw en draagt persoonlijke regulatiestrategieën aan om de spanning te verminderen.

Voorbeelden van regulatiestrategieën zijn een videoboodschap van een ouder of een visuele verwijzing naar een leesboek of muziek. Koraal Groep, locatie de Hondsberg, ontwikkelde deze app voor jeugdigen en volwassenen in zorg en onderwijs met emotieregulatieproblemen.

Kindergebaren-app

Deze applicatie laat kinderen met een auditieve beperking spelenderwijs kennis maken met gebaren. De gebaren in de video’s zijn gemaakt door 18 kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar, zowel kinderen met een auditieve beperking als horende kinderen. Naast het tonen van video’s test de Kindergebaren-app ook de kennis van de kinderen met een quiz. NSDSK ontwikkelde deze applicatie, die zorgt voor een toename in gebaren-woordenschat.

Digitaal programma voor psycho-educatie Ziejewel

De 10 lessen in dit digitale programma laten herkenbare situaties zien voor leerlingen op school. Ziejewel bevat opdrachten die leerlingen de samenhang laten zien tussen gedachte, gevoel, gedrag en gebeurtenis. Bartiméus ontwikkelde het programma voor visueel beperkte leerlingen om met eigen uitdagingen aan de slag te gaan in de ziende maatschappij.

Prijsuitreiking

Wie van deze 3 innovaties de winnaar is van de Gehandicaptenzorgprijs 2018 wordt bekendgemaakt op de Kennismarkt op maandag 12 november. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een kunstwerk, beschikbaar gesteld door Triodos Bank. De andere genomineerden ontvangen een geldbedrag van 2500 euro.

Innovaties in de gehandicaptensector

De uitreiking van de Gehandicaptenzorgprijs onder dagvoorzitterschap van Frank Bluiminck, is onderdeel van het programma op de Kennismarkt en start om 13.00 uur.

VGN, Reinaerde en Kennisplein Gehandicaptensector organiseren de Kennismarkt, waar innovaties in de gehandicaptensector centraal staan. De Kennismarkt vindt plaats in Mediaplaza in de Jaarbeurs Utrecht.

Jury

De 3 genomineerden zijn geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Martin Boekholdt, voorzitter van de stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, en door een jury van ervaringsdeskundigen van de LFB.

Bron: VGN

Lees meer over technologie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.