Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Neem de tijd voor iemand, zeker in deze snelle wereld 27/02/2018

Ruud en Angelo vertellen over hun werk bij Klimop Groenonderhoud. Waar jongens met een licht verstandelijke beperking, zoals Angelo, opgeleid worden door begeleiders als Ruud. Lees hier het volledige interview.

Ruud is 57 jaar en werkt als begeleider/werkcoach bij Klimop Groenonderhoud. Dit is een erkend leerwerkbedrijf binnen de groensector in de regio Arnhem. Zij onderhouden parken, plantsoenen en tuinen. Daarnaast zijn zij specialist in het professioneel opleiden van mensen in het groen, waaronder mensen met een licht verstandelijke beperking.

lvb-interview-angelo.png

Ruud, wat drijft jou in je werk?

“Ik heb zelf een dochter met een licht verstandelijke beperking. Ik weet dus goed hoe de doelgroep denkt, gemotiveerd moet worden en wat je het beste wel en niet kan doen. Toch blijf ik hierin altijd de grens opzoeken. We proberen bij Klimop het beste uit de jongens naar boven te halen. Ik motiveer elke jongen daarom op een andere manier.”

Angelo, wie ben je en wat doe je voor werk bij Klimop Groenonderhoud?

“Ik ben Angelo, ik ben 26 jaar en ik woon begeleid. Ik werk bij Klimop Groenonderhoud en ben hier gestart toen ik 18 jaar was. Ik houd mij vooral bezig met het magazijn opruimen en met technische klussen, zoals het repareren van machines. Vanaf het begin dat ik hier kwam was Ruud al mijn begeleider.”

Wat vind je het leukste om te doen? En waar ben je goed in?

“Het gras maaien, klussen, sleutelen en dingen repareren vind ik het leukste. Ik heb best wel een technisch inzicht.”

Zijn er ook dingen die lastig gaan?

“Ik vind het moeilijk om dingen in één keer te onthouden. Ik heb herhaling nodig. Daarnaast vind ik het lastig om mijn gevoelens te uiten. Dat is soms moeilijk in de samenwerking met anderen. Als ik iemand eenmaal wat langer ken dan gaat dat wel steeds beter, zoals met Ruud.” Ruud vult aan: “Zolang ik duidelijk ben voor Angelo en we ons op de positieve dingen richten, gaat het eigenlijk heel goed.”

Angelo, heb jij een tip die je andere mensen wilt meegeven?

“Wees eerlijk en open. Draai er niet omheen als je ergens mee zit.”

Ruud, wat is jouw mooiste ervaring met de doelgroep?

“Er werkte hier een jongen met een licht verstandelijke beperking die verslaafd was, maar uiteindelijk heeft hij wel mooi zijn diploma gehaald. Wij zagen dat als hij aan zijn probleem zou werken, hij dan zo bij een hovenier aan de slag kon. Ondanks z’n verslaving is het hem dus toch gelukt om door te zetten.”

Waarom is aandacht voor de doelgroep LVB en problematisch middelengebruik volgens jou belangrijk?

“Dat is ontzettend belangrijk, want welk uitzicht hebben ze anders? Ik zeg ook tegen ze: 'Als je het koud hebt ga je naar een kledingwinkel om een jas te kopen, dus als je geestelijke problemen hebt zoals een verslaving, moet je je ook laten helpen’. Het is belangrijk dat deze doelgroep wordt geholpen. Als wij ze hier tegenkomen doen we dat ook.”

Ruud, heb jij een tip voor andere begeleiders?

“Het belangrijkste is dat je de tijd neemt voor iemand, zeker in deze snelle wereld. Het werkt niet als je alles snel wilt doen. Neem je tijd als begeleider.”

Gewoon Bijzonder

Het project LVB in het vizier is onderdeel van het Nationaal Programma Gehandicapten Gewoon Bijzonder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.