Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Zorgorganisatie ’s Heeren Loo doet mee aan leernetwerk ‘Ouderen in het vizier’ 06/12/2017

Marloes de Ruiter (senior beleidsmedewerker bij zorgorganisatie 's Heeren Loo) vertelt hoe ze aan de slag gaat in het leernetwerk Ouderen in het Vizier.

sheerenloo-zorgorganisatie-marloes-ruiter-interview-beleidsmedewerker-gewoon-bijzonder-ouderen-ouderen-vizierHoe kun je de ouder wordende cliënt op een goede manier ondersteunen? Deze vraag staat centraal in dit deelproject van Gewoon Bijzonder

De komende tijd gaan er twaalf organisaties aan de slag met het vraagstuk, hoe zij de ondersteuning van de ouder wordende cliënt kunnen verbeteren. Elke organisatie heeft grote plannen! Toch is het goed om groot te denken, maar klein te doen. Zo kiest ieder één deelvraagstuk waar hij het komende jaar zijn aandacht op zal richten. Ze gaan aan de slag onder begeleiding van een coach en aan de hand van drie hulpvragen, namelijk:

  1. Welke concrete verandering willen jullie over een jaar gerealiseerd hebben?
  2. Is het invoeren van de beoogde verbetering/verandering haalbaar en wenselijk voor alle betrokkenen?
  3. Zijn jullie het ideale verbeterteam om de gekozen verandering/verbetering te gaan implementeren?

Marloes de Ruiter, senior beleidsmedewerker Zorgbeleid bij zorgorganisatie ’s Heeren Loo, doet samen met hun regiegroep Ouderen mee aan dit leernetwerk en deelt graag haar ervaringen.

“’s Heeren Loo is een grote, landelijke zorgorganisatie, we zijn veertien regio’s rijk. We hebben gezamenlijk een regiegroep Ouderen. Dit is een landelijk kennisplatform waarin professionals uit elke regio deelnemen”, vertelt Marloes de Ruiter van zorgorganisatie ’s Heeren Loo. “We hebben als regiegroep besloten mee te doen met het leernetwerk Ouderen in het vizier. ’s Heeren Loo heeft, net als andere zorgorganisaties denk ik, steeds meer ouderen. En ook steeds meer ouderen met bijkomende problemen of aandachtsgebieden.”

Laten inspireren door andere zorgorganisaties

“Er is bij ons al best veel kennis en deskundigheid beschikbaar onder andere vanwege de regiegroep Ouderen. Dit kennisplatform bestaat al zo’n vijf jaar en bestaat uitgedragswetenschappers, artsen, paramedici, zorgmanagers en begeleiders. Er is al veel ontwikkeld rondom ouderen binnen ’s Heeren Loo. Onlangs hebben we alles gebundeld in een zorgprogramma voor ouderen. In het verlengde hiervan ontwikkelden we ook een leerlijn die wij beschikbaar stellen voor alle begeleiders. Wij denken dat wij al best veel kennis en kunde in huis hebben, maar dat neemt niet weg dat wij zeker nog kunnen leren van andere organisaties. Er zijn immers ook thema’s waarop we nog niet zo veel in ontwikkeld hebben, zoals zinvolle dagactiviteiten. Dat is een van de speerpunten die in onze regiegroep is opgepakt en dat we ook graag willen koppelen aan Ouderen in het vizier. Daarmee ontmoeten we andere organisaties en dus nieuwe inspiratie. En ontvangen we procesondersteuning om ons hierin verder te ontwikkelen.”

Netwerk uitbreiden tijdens werkbezoeken

Marloes verwacht veel inspiratie op te doen tijdens het leernetwerk: “Ik verheug mij op de werkbezoeken. Het zou heel mooi zijn als organisaties hun goede voorbeelden tonen. Daar hebben wij zeker wat aan zodat we nieuwe inspiratie opdoen en professionals ook meekijken met wat wij aan het doen zijn. Dat vind ik heel erg leuk. Een uitbreiding van ons netwerk is ook iets waar wij naar uitkijken. Verder zien wij het als een stok achter de deur om dit onderwerp echt goed op te pakken. Aangezien we er nu ook echt goed mee aan de slag willen gaan. Dan helpt het dat je eens in de zoveel tijd bij elkaar zit. Dat is heel fijn.”

Waardevolle uitwisseling van kennis

“Ik heb begrepen dat de organisaties die meedoen niet onbekend zijn met het onderwerp, dus dat ze er allemaal al iets mee doen. Die uitwisseling zie ik daarom als zeer waardevol, want dan heb je ook echt iets te halen. Het is toch een doelgroep die steeds groter wordt en die ook verandert qua zorgvraag. En omdat ’s Heeren Loo ook groot is, is het soms nog best lastig om dat wat je ontwikkelt op de goede plek te krijgen. Het leernetwerk is mede daarom voor ’s Heeren Loo zeer waardevol.”, aldus Marloes.

Over de leidraad

De leidraad Oud en Gelukkig geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel offline als online te gebruiken.

Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.