Toon zoekbalkToon menu

Kind en jeugd

Reportage over onzekere toekomst (kwetsbare) jongeren na jeugdzorg 12/01/2018

Wat gebeurd er met jongeren die tot hun 18e in een gesloten jeugdzorginstelling verblijven en zich daarna moeten zien te redden? Het KRO-NCRV-programma Brandpunt maakte hierover eind 2017 een reportage en bespreekt een simpel maar effectief initiatief die moet voorkomen dat jongeren in een zwart gat vallen.

brandpunt-kwetsbaar-jongeren-jeugdzorg-toekomst-reportage-gehandicaptenzorg

Opvallendheden

Uit de reportage blijkt dat deze jongeren zijn nog niet klaar met hun behandeling en ook nog niet klaar voor de toekomst als ze 18 jaar worden. Hun begeleiders geven daarom aan dat het nodig is om de harde grens van 18 jaar te versoepelen. Hierdoor wordt de kans groter dat deze groep jongeren een betere kans hebben op een goed toekomstperspectief. Ook het gebruik van de isoleercel en wat dat met de jongeren doet komt in deze reportage naar voren.

Uitzending Brandpunt

Henk van der Aa volgt probleemjongere Romy die achttien wordt en noodgedwongen op eigen benen moet staan. Ze is te oud om nog in de jeugdzorginstelling te mogen blijven, maar eigenlijk te jong om het zelf te rooien. Hoe voorkom je dat ze op straat gaat zwerven? Bekijk hier Brandpunt ‘Op eigen benen’ online terug of bekijk de reportage via Uitzending Gemist.

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.