Toon zoekbalkToon menu

Samen werken in de wijk

'De Cirkel': hét alternatief voor het invullen van vragenlijsten 13/06/2017

Elke zorgprofessional krijgt ermee te maken: het invullen van vragenlijsten. In het nieuwe Kwaliteitskader gebruiken medewerkers een spel in plaats van vragenlijsten om te achterhalen wat hun cliënten echt willen. 

de-cirkel-nieuw-kwaliteitskader

Nieuw Kwaliteitskader

De visie van de cliënt op een plezierig leven staat centraal in het Nieuwe Kwaliteitskader. Waar vroeger deskundigen het vraag-kader bepaalden staan nu de zorgprofessionals aan het roer. Hun reflecties vormen de input van het ondersteuningsplan. Drie bouwstenen vormen de basis van het Kwaliteitskader:

  • Het zorgproces rondom het individu
  • Onderzoek naar ervaringen van het individu
  • Zelfreflectie in teams

Het spel ‘De Cirkel’

In plaats van vragenlijsten gebruikt De Parabool (1 van de 24 proeftuinen van het vernieuwde Kwaliteitskader) het spel 'De Cirkel'. Het spel bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Dit ben ik
  • Dit is mijn netwerk
  • Dit is mijn droom
  • Dit gaat er goed
  • Dit kan beter

Als begeleider kan je onderdelen van het spel personaliseren. Veel cliënten voelen zich visueel meer aangesproken en gebruik van foto’s en pictogrammen (van de medicatielijst) kan hierbij helpen. Ook moeilijke onderwerpen, zoals relaties, kan de cliënt uittekenen op papier van groot formaat. De zogenoemde poster vormt een prima vertrekpunt om een gesprek aan te gaan over relaties. Een win-win situatie; je leert elkaar snel én beter kennen.

Ervaringen

Josien van Baalen (kwaliteitscoördinator bij de Parabool) maakt ook gebruik van het spel. Ze merkt dat cliënten meer vertellen over zichzelf en hun dromen. Via het spel komt van Baalen erachter dat een cliënt dolgraag met zijn favoriete oom wil zwemmen, terwijl hij in eerste instantie aangaf een heel zwembad te willen kopen. Uit analyses blijkt wel dat het onderwerp seksuele voorlichting nog lastig bespreekbaar is. Hoe kan dat? En hoe kan je dit verwerken in het spel, zodat het ineens wel bespreekbaar wordt? Hier ligt een uitdaging.

Bron: VGN

Meer informatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.