Toon zoekbalkToon menu

Leefstijl

GPS-tracker: veiliger gevoel of inbreuk op privacy? 23/01/2019

In je dagelijkse werk krijg je te maken met lastige vragen, die je met aandacht moet afwegen. Hoe beslis je wat goed is voor jouw cliënt? Aan de hand van 6 casussen kun je je mening geven over ethische dilemma’s in de gehandicaptenzorg. In deze laatste casus behandelen we een dilemma over privacy.  

casus-privacy-gehandicaptenzorgZorgorganisaties in de gehandicapten- en ouderenzorg hebben vaak te maken met privacyvraagstukken. De ene cliënt is meer gesteld op zijn privacy dan de ander. Wanneer bescherm je iemand? En wanneer schend je daarmee zijn of haar privacy? Lees de casus en vul de poll hieronder in!

Casus

Bas heeft een licht verstandelijke beperking en woont in een woongroep in Utrecht. Zijn ouders wonen in Amersfoort en hij reist daar al een jaar lang zelfstandig naar toe. In het begin vonden zijn ouders dit heel spannend. Ze hebben hem een aantal keer moeten zoeken omdat hij in paniek was en niet wist waar hij was. 

Bas wil nu ook zelfstandig andere reisjes maken. Zijn ouders zien dit niet zitten. Maar de begeleiders kunnen Bas niet elke keer wegbrengen en ophalen. De woongroep stelt daarom voor om de reizen van Bas te monitoren met behulp van een GPS-tracker. Zo kan Bas wel zelfstandig op pad en kunnen zijn ouders en begeleiders in de gaten houden waar hij is. Mocht hij weer verdwaald raken kunnen ze hem snel terugvinden.  Het lijkt een win-win situatie voor alle betrokkenen. Bas sputtert echter tegen. Voor hem is die controle helemaal niet nodig. Hij vindt het gedoe en gênant want zijn andere vrienden mogen wel zelfstandig reizen. ‘Jullie hoeven niet steeds te weten waar ik ben, ik kan wel voor mezelf zorgen’ zegt hij. 

Wat vind jij?

Wat zou jij doen of adviseren in deze situatie? Vul de poll in en geef je reactie.

Casus: GPS tracker versus privacy Wat zou jij doen of adviseren in deze situatie? De poll is gesloten.
Ik zet de monitoring toch in om de ouders van Bas tegemoet te komen. Na een tijdje evalueren we hoe het gaat.
 
6
Ik doe niets, monitoren is een inbreuk op de privacy van Bas. Bas geeft duidelijk aan dat hij de monitoring niet nodig vindt.
 
2
Ik probeer Bas te overtuigen dat de monitoring zijn ouders geruststelt en dat hij er geen last van heeft.
 
10
Ik bespreek met Bas en zijn ouders wat eventuele andere oplossingen zijn.
 
90
Anders namelijk… (reageer onder dit artikel)
 
5
Aantal stemmen: 113

Alies Struijs kroop in de huid van Bas en schreef erover in dit blog: Leef je in: hoe zou jij behandeld willen worden?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Henry Rietdijk 24/1/2019

De vraag is niet zo kort door de bocht te beantwoorden. Mag Bas alleen op pad? Dit is afhankelijk van zijn leeftijd. 18 plus is volwassen. De groepsleiding kan in dit geval inschatten hoe Bas functioneert en of dit verantwoord is. Wat voor reisje wil hij maken? Naar de dierentuin of andere reisjes ,waarbij hij de tracker als een spionnetje ervaart. Zelfstandig maken en laten zijn van Bas staat centraal. De groepsleiding draagt de verantwoordelijkheid en niet de ouders. De ouders moeten ondersteund worden in hun loslaat-proces door de groepsleiding.


Hanneke Andringa 24/1/2019

Er vallen mij twee dingen op in uw casus: wat is de mening van de zorgverlener in dit geval, en kunt u de casus ook eens omdraaien?