Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Terugblik 3e leernetwerkbijeenkomst EMB in het vizier 16/05/2019

EMB in het vizier is halverwege het leertraject en de 3e leernetwerkbijeenkomst stond dan ook in het teken van het delen van ieders prototype: het eindproduct waar elke organisatie aan werkt. Deze nieuwe kennis geven we ook een plek binnen de leidraad ‘EMB in het vizier’.

emb-leidraad-ernstige-meervoudige-beperkingWaar zijn de deelnemers mee bezig en wat kunnen ze ons daarover vertellen? De projectteams presenteerden tijdens de bijeenkomst hun plannen en ontvingen feedback voor de verdere uitwerking. Daarnaast waren er tijdens de proeverij inspirerende lezingen en tips over de inzet van de leidraad EMB in het vizier.

Proeverij

tip-emb-congresDe deelnemers volgden een workshop over de leidraad. Lisa Delmée en Mia Nijland vertelden over de leidraad en gaven tips hoe je de deze kunt inzetten in jouw organisatie. Nieuwsgierig? Bekijk hier de volledige presentatie van de workshop. 

De proeverij bestond daarnaast uit het volgen van een interactieve presentatie over twee inspirerende initiatieven. Beide initiatieven gaan over de kracht van netwerken en de verbinding met EMB'ers: 
  • Onderzoeker Gustaaf Bos (VUmc) gaf een inkijkje in het project ‘nieuwe ontmoetingen in de marge.’ Hierin wordt gewerkt aan uitbreiding van het netwerk van Arjan, een man met visuele en verstandelijke beperkingen.
  • Ervaringsdeskundige én onderzoeker Nicole van den Dries nam ons mee in de campagne ‘Ik ga EMB’. ‘Het vraagt kennis en creativiteit om deze 'doelgroep' zodanig te begeleiden dat zij ook actief deelnemen aan activiteiten.’ Deelnemers werden uitgedaagd om op een creatieve manier naar participatie te kijken.

De beoogde eindproducten in beeld

emb-congresNa de pauze gaven alle binnenringdeelnemers een korte presentatie over de tussenstand. Ze vertelden over de ontwikkeling van hun eindproduct en waar ze naartoe werken. Een panel met daarin Paul van Dalfsen (Nabij Netwerk), Maria Hornman (procesbegeleider) en Rita van Burgsteden (ontwikkelaar van de leidraad) gaven feedback en tips. Benieuwd waar de organisaties mee bezig zijn? Bekijk de vlogs of lees de blogs

Vraag en antwoord

emb-congresAansluitend op de pitches was het tijd voor het onderdeel ‘Vraag en antwoord’. Elke deelnemende organisatie had een vraag voorbereid om te stellen aan de groep. De deelnemers hielpen elkaar door feedback te geven. Zo ontving iedereen input voor de verdere uitwerking. Deze input wordt verwerkt in de EMB-eindproducten die dit najaar worden opgeleverd.  

Leidraad: een bundeling van kennisproducten

De leidraad EMB in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten rondom de ondersteuning van mensen met een ernstig meervoudige beperking. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel offline als online te gebruiken. Maar hoe pas je de leidraad nu toe in je organisatie? We zetten de 14 tips voor je op een rij.
 

emb-congres-in-het-vizierOver EMB in het vizier

Er zijn in ons land minimaal zo'n 13.000 mensen met ernstig meervoudige beperkingen EMB. Met het project 'EMB in het Vizier,' als onderdeel van Gewoon Bijzonder, halen we kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Lees meer over het project.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.