Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Interview met ambassadeur instrumentenbox 'Begeleiding zonder stempel' 22/12/2015

Voor het project Begeleiding zonder stempel zijn een aantal ambassadeurs sinds een paar maanden bezig om meer bekendheid te geven aan de instrumentenbox ‘Begeleiding zonder stempel’. Zij geven in duo’s van cliënt en begeleider workshops en voorlichting. We stellen een paar vragen aan Jessica Maes, coördinator een soos voor LHBT’ers met een licht verstandelijke beperking bij COC Limburg, over haar ervaringen als ambassadeur.

 

ambassadeurs aan de slag met instrumentenbox

1. Waarom heb je je aangemeld als ambassadeur voor dit project?

Het motief om me aan te melden als een ambassadeur kwam uit een andere hoek dan bij de andere deelnemers. Ik ben namelijk coördinator SoZo Limburg, een werkgroep van COC Limburg. Sinds enkele maanden werd café sozo vervangen door SoZo Limburg. Café sozo was een maandelijkse soos voor LHBT´ers met een licht verstandelijke beperking in Maastricht.

De verandering in naam bracht een verandering in visie en zo ook in beleid met zich mee. Bij SoZo Limburg kozen we voor een bredere aanpak. Zo biedt SoZo Limburg naast café SoZo Limburg ook persoonlijke gesprekken en workshops.

2. Wat hebben je gedaan om een veilige omgeving te creëren waar je je als LHBT’er thuis kunt voelen? Noem bijvoorbeeld een activiteit die je gedaan hebt of een werkvorm uit de instrumentenbox die je gebruikt hebt.

Afgelopen weken hebben we eenmalig de workshop gegeven. De doelgroep waren begeleiders en gedragswetenschappers bij een VG organisatie. Er kwam een aanvraag van een andere organisatie binnen voor de workshop. Wel werd hierbij de vraag neergelegd voor meer informatie omtrent genderidentiteit. Om hun tegemoet te komen gaan we de workshop geven in samenwerking met transgender Limburg  (transgender belangen vereniging in Limburg).

Verder zal een workshop op maat worden aangeboden aan de 4 leerjaren medewerker maatschappelijk zorg (MMZ) van de Gilde opleidingen in Venlo. Deze staan op de planning in de eerste en tweede week van februari 2016.

Deze instrumenten uit de toolbox worden gebruikt:

  • MOVISIE 'kijk jij al door de roze bril?' 
  • Aflevering Anouk van de Undatebles. 
  • Verwerkte versie van de QUIZ

Download de digitale instrumentenbox LHBT (pdf, update december 2017)

Naast de workshops organiseren we op iedere 3de zondag van de maand een café. Bij deze cafés kunnen de deelnemers elkaar ontmoeten, gezellig praten en vragen stellen.

3. Wat zijn de reacties op jullie activiteiten in de organisatie?

Het bezoekers aantal van de cafés neemt toe. Ook verhoogt de betrokkenheid van de oorspronkelijke deelnemers. De deelnemers geven bijvoorbeeld zelf thema´s aan. Zo gebeurt het dat we het bij de februari-editie gaan hebben over daten en liefde.

De workshop werd goed ontvangen. Ook verhoogt de belangstelling voor deze workshop.

Meer weten over de instrumentenbox Begeleiding zonder stempel?

Download de strips uit de instrumentenbox apart:

Lees meer over instrumentenbox Begeleiding zonder Stempel