Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Ambassadeursduo’s seksuele diversiteit getraind 10/11/2015

'Begeleiding Zonder Stempel', een project van COC, LFB en Vilans en gesponsord door het Skanfonds, organiseerde op vrijdag 6 november een training voor ambassadeurs.

Seksuele diversiteit toolbox

De ambassadeurs gaan professionals, in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, bekend maken met seksuele diversiteit onder hun cliënten. En hen informeren over de digitale instrumenten box ‘Begeleiding zonder Stempel’. Hierin zit allerlei materiaal en informatie om LHBT-gevoelens bespreekbaar te maken.

Tien ambassadeurs uit heel Nederland waren aanwezig om zich voor te bereiden op hun taak. De ambassadeurs werken over het algemeen in tweetallen: een cliënt-ambassadeur en een begeleider-ambassadeur.

LHBT-gevoelens

Het was een inspirerende dag met bijzondere en ook indrukwekkende ervaringsverhalen. Uitkomen voor je LHBT-gevoelens blijkt regelmatig nog tot veel weerstand te leiden bij begeleiders.

Sommige deelnemers werden na hun coming out door hun vaste begeleider afgewezen, genegeerd of zelfs uitgescholden. Dit heeft een flinke knauw in hun zelfvertrouwen gegeven. Nu als ambassadeur aan de slag gaan is dus best wel spannend. Wie weet wat voor reacties je krijgt? Maar allemaal waren de ambassadeurs het erover eens dat het belangrijk en zelfs noodzakelijk werk is!

Ambassadeurs aan de slag

Aan het einde van de dag gingen de ambassadeurs weg met een rugzakje vol inspiratie, informatie en een plan van aanpak.

Zelf aan de slag met seksuele diversiteit

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.