Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Toolbox seksuele diversiteit getest 25/06/2015

De afgelopen maanden testten drie zorginstellingen de instrumentenbox van Begeleiding zonder stempel. De box bevat materiaal voor het bespreekbaar maken van LHBT (Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en/of Transgender) gevoelens bij mensen met een verstandelijke beperking. Op 17 september is de officiële presentatie.

Toolbox LHBT - seksuele diversiteit

Tijdens het testen waren de ervaringen overwegend positief. Zo is er in een teamoverleg een spel gedaan om vooroordelen over LHBT’ers te benoemen en hebben een aantal begeleiders een hermeneutische cirkel ingevuld voor een cliënt.

Uitkomsten proeftuin LHBT-box

De belangrijkste uitkomsten van de proeftuin waren:

  • Het is fijn om de kennis over dit onderwerp weer op te frissen. De richtvragen en de werkvormen werken goed.
  • Sommige instrumenten kosten relatief veel tijd om voor te bereiden. Het zou handig zijn als er een korte instructie bij komt.
  • Handige indeling op thema’s, maar de box bevat nog wel veel tekst en weinig beeld.

Cordaan gaf als reactie op de proeftuin:

“Wat wij willen adviseren aan andere organisaties m.b.t. de instrumentenbox: Begin er onbevangen aan en met veel enthousiasme. Dan wordt het project ook gedragen. Maak het bespreekbaar.”

Aanpassen instrumentenbox

Op basis van de uitkomsten passen we de instrumentenbox aan. Zo zijn we bezig met het ontwikkelen van een fotostrip bij elk thema om het meer visueel en herkenbaar te maken. Op 17 september wordt de definitieve versie gepresenteerd en is de toolbox beschikbaar voor alle organisatie die er mee willen gaan werken.

Meer weten over de toolbox?

Op 17 september geven we meer uitleg over de instrumentenbox en het gebruik ervan. Geïnteresseerde organisaties kunnen zich hiervoor aanmelden. We vragen hen dan ook mee te denken over hoe we de instrumentenbox breed kunnen verspreiden. De bijeenkomst is op donderdag 17 september van 13.00 tot 16.00 in Utrecht.
 
Meld je voor 24 augustus aan bij:
Jacqueline Moelands (LFB) via e-mail: j.moelands@lfb.nu of telefonisch: 030-2363761.

Ben je enthousiast en wil je zelf aan de slag?

Word ambassadeur van het project! We zoeken duo’s van een cliënt en een begeleider die binnen de organisatie aan de slag willen gaan met het onderwerp seksuele diversiteit. Lees meer over wat er van je wordt verwacht als ambassadeur van de LHBT-toolbox (pdf).

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.