Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Lvb-ers leren zelfbewust huishouden 10/12/2015

Cliënten willen, kunnen en moeten steeds zelfstandiger wonen. Om cliënten met een LVB te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden in het huishouden en daardoor hun vertrouwen in eigen kunnen te laten groeien, ontwikkelde zorginstelling Cello het internet-leerprogramma Mpower. Dat programma is nu ook beschikbaar voor andere zorgorganisaties en scholen.

schoonmaken keuken

Het leerprogramma bevat:

  • E-learning voor de cliënt
  • Werkboeken voor de cliënt
  • Coachinstructie voor de coach
  • Startpakket voor de cliënt.

Mpower telt nu drie thema’s:

  • De was doen (Altijd een schone was)
  • Koken (Lekker en gezond eten)
  • Schoonmaken (Een fris huis)
  • Een vierde thema is in de maak: Veiligheid (Bij mij is niets te halen).

Elk thema bestaat uit ongeveer 10 stappen. Bijvoorbeeld ‘de was sorteren’ of ‘aardappels koken.’ Stappen die je al goed kent, kun je overslaan. De cliënt kan de training zelfstandig doen,  maar samen met een coach wordt aanbevolen. De Mpower-coach kan een vrijwilliger zijn, een broer of zus, buurvrouw, een begeleider of, zoals bij Inge, haar vader.

Beetje slonzig

Inge woont bij haar ouders. Waarom is zij begonnen met Mpower? “Ik kon mijn kamer niet echt schoonhouden. Er waren dingen die ik niet zag. Ik ben gewoon een beetje slonzig. Toen kwam Jacqueline (begeleidster)  met deze tip, en dacht ik, dat is misschien wel iets voor mij. Dan kan ik misschien mijn kamer en mijn spullen beter opruimen. En het is ook wel handig voor later, als ik op mezelf ga wonen.”

Inge’s Mpowercoach is haar vader: “Ik vind het belangrijk dat ze zelfstandig dingen leert doen. En dat ze later, als wij er niet meer zijn, ze het in ieder geval kàn.” Hij vindt het hartstikke leuk om de coach van zijn dochter te zijn. Te zien dat ze vorderingen maakt, dat ze er plezier in heeft, en dat ze het ook echt leert.

Inge: “Jacqueline helpt mee met de lessen op de computer en boekjes invullen, en mijn vader helpt me als ik het aan het oefenen ben op mijn kamer. Dan zegt ie hoe ik het anders kan doen. Eerst krijg je filmpjes, waarop je ziet hoe je het kan doen. En dan doe ik het zelf, in mijn kamer, of in een andere ruimte.”

De coach: “Vaak als ze het een paar keer heeft geoefend, dan kan ze het zelf.”

Meer lezen over Mpower?