Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Kook app maakt mensen met LVB zelfredzamer 20/09/2017

Zorgverlener Humanitas DMH heeft de Kook app gelanceerd. Deze app helpt mensen met een lichte verstandelijke beperking bij het doen van boodschappen en koken van een gezonde en betaalbare maaltijd.

kook-app-humanitas-boodschappen-koken-betaalbaar-lvb

Vooralsnog is de gratis Kook app alleen beschikbaar voor Android en te downloaden in de Play Store.

Kook app

De Kook app is ontwikkeld samen met de doelgroep en bestaat uit zes stappen, namelijk:

  1. Boodschappenlijstje (afvinklijstje met plaatjes van de producten)
  2. Handen wassen
  3. Klaarzetten (van ingrediënten en kookgerei)
  4. Voorbereiden (afmeten, wegen en snijden)
  5. Koken (per bereiding is er een stappenplan)
  6. Serveren

Dit stappenplan kan mensen met een licht verstandelijke beperking houvast bieden bij het koken. Bij het lezen van een kookinstructie zonder stappenplan kan een LVB'er vaak afdwalen. Bestuurder Frank Wolterink is bestuurder van Humanitas en geeft aan dat de app voorziet in een behoefte:

“Toen ik in 2013 aantrad bij Humanitas DMH heb ik met veel cliënten gesproken om te vragen waar ze nu vooral behoefte aan hebben. Daar kwam van alles uit; ook bijvoorbeeld ondersteuning om goed en gezond te eten. Het blijkt dat onze cliënten nogal eens terugvallen op afhaalmaaltijden van de Chinees of pizzeria. Hartstikke lekker natuurlijk, maar als je dat te vaak doet, is het niet goed voor je gezondheid. Voor veel mensen met een beperking is zelfstandig koken gewoonweg te moeilijk.”

Dagbudget per maaltijd

De recepten die zijn opgenomen in de app houden zich aan het dagbudget van 4,20 euro per maaltijd.

Voordeel voor begeleiders

De app geeft begeleiders de mogelijkheid om met cliënten te koken en daardoor hun cliënten helemaal te betrekken bij de bereiding van de warme maaltijd. In plaats van vóór ze te koken kunnen ze samen aan de slag. Dit kan de interactie en zelfredzaamheid bevorderen, aldus Wolterink.

Soorten maaltijden

Momenteel bevat de app recepten voor vijf maaltijden: pasta met rode saus en gehaktballetjes, pizza snack, vega wraps uit de oven, groene curry met kip en groenten en stamppot met chipolataworstjes. Het is de bedoeling dat er steeds nieuwe recepten bij komen. De app wordt verder doorontwikkeld.

Bron: Humanitas

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.