Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Onderzoek NIVEL: ‘Meedoen voor mensen met een beperking niet vanzelfsprekend’ 13/04/2018

Het is niet vanzelfsprekend dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving. Mensen met een beperking hebben minder vaak betaald werk en kunnen niet altijd kiezen waar zij wonen.

Meedoen met een beperking

NIVEL, het Trimbos-instituut en het College voor de Rechten van de Mens voerden hierover onderzoek uit.

Wonen waar je wilt

Dat mensen met een beperking niet kunnen wonen waar zij willen heeft te maken met aangepaste woningen en voorzieningen vanuit de gemeente. Ongeveer een tiende van de mensen met een beperking heeft aanpassingen in de woning of een andere woning nodig. Maar slechts de helft van de aanvragers kreeg deze voorzieningen.

VN-verdrag gelijke rechten mensen met beperking

In 2016 werd in Nederland Het VN-verdrag voor de gelijke rechten van mensen met een beperking geratificeerd. Het verdrag moet ervoor zorgen dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als mensen zonder beperking.

Toegankelijkheid

Zo moet er volgens het verdrag bijvoorbeeld gekeken worden naar de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en winkels. De ondervraagden vertelden dat het openbaar vervoer iets toegankelijker voor ze is geworden. De toegankelijkheid van voorzieningen is verbeterd van 75 procent in 2012 naar 83 procent in 2016.

Bron: Nationale Zorggids

Meer weten?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.