Toon zoekbalkToon menu

5.000 mensen met een beperking in de Wlz hebben geen huisarts 03/10/2019

VGN en Ieder(in) luiden de noodklok over de toegang tot huisartsenzorg voor mensen met een beperking die een Wlz-indicatie hebben. Steeds meer huisartsen en huisartsenposten weigeren deze mensen als patiënt op te nemen. 

bloeddruk-meten-gehandicapten-beperking

Voorbereiding gesprek met de huisarts

Hoe kun je je (cliënten) voorbereiden op een gesprek met de huisarts? Deze film is gemaakt om tips te geven over informatieoverdracht en duidelijke communicatie rondom een bezoek aan de huisarts.
Lees verder
VGN en Ieder(in) bundelen de krachten en roepen middels een manifest minister De Jonge en Bruins op zich sterk te maken voor verandering van deze onacceptabele situatie. ‘Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van Wlz-zorg moeten naar de dokter kunnen. Doel is dat zij gebruik maken van hetzelfde zorgaanbod, met dezelfde kwaliteit en volgens dezelfde normen, die iedere andere burger gewend is’.

Waarom dit manifest?

  • 5000 mensen met een beperking hebben geen garantie op algemene medische zorg. Huisartsen(posten) zeggen hun contracten op en maken geen afspraken meer. Dit blijkt uit onderzoek onder VGN-leden.
  • Voor 13.000 mensen met een beperking staat nu de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren onder druk. Meer informatie via RTL Nieuws.

Standpunten VGN en Ieder(in)

  1. Een huisarts is nodig voor alle mensen met een beperking, ook voor cliënten die in een instelling verblijven. Een arts verstandelijk gehandicapten (AVG) helpt bij handicap-gebonden problematiek. Een AVG kan dus niet de algemeen medische zorg - bijvoorbeeld diabeteszorg - overnemen van de huisarts, hij is een zelfstandig specialist, die niet is opgeleid tot huisarts.
  2. Betrokken partijen moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom is er op landelijk niveau actie nodig om de belemmeringen die huisartsen ondervinden zoveel mogelijk weg te nemen. Het gaat daarbij vooral om tijd en geld om mensen met een beperking goede zorg te bieden en verbetering van gegevensuitwisseling. 
Bron: VGN.nl


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.